Dierendag 2014: Jack Russell terriër populair in Gelderland

Foto:

Zaterdag 4 oktober is het Wereld Dierendag 2014. Baasjes in Nederland verwennen hun huisdieren steeds vaker met luxeproducten. Online winkelcentrum beslist.nl, waar shoppers duizenden dierenbenodigdheden vinden, onderzocht op verschillende plaatsen in Nederland welke hondenrassen populair zijn.

Veel hondenliefhebbers in Gelderland vallen voor de charmes van de Jack Russell terriër, zo blijkt uit de gegevens van beslist.nl. De jachthond komt oorspronkelijk uit Engeland, waar het ras werd gefokt om vossen en dassen uit hun holen te jagen. In Gelderland komt de Jack Russell terriër gemiddeld vaker voor dan in de rest van Nederland. Ook de Golden retriever en de Cavalier King Charles-spaniël zijn in Gelderland goed vertegenwoordigd.
Kleine hondjes in grote steden
De Labrador is het populairste hondenras in Nederland. Grote honden, zoals de Berner sennenhond en de Duitse herder, zijn vooral te vinden in de provincie. Dit geldt in nog sterkere mate voor jacht- en drijfhonden, die veel ruimte en beweging nodig hebben. Kleinere hondjes, zoals de Chihuahua, de Shih Tzu en de Franse buldog komen vaker voor in grote steden. 
In studentensteden, zoals Groningen, Leiden, Utrecht en Maastricht, leven aanzienlijk minder honden dan in niet-studentensteden. In Rotterdam en Den Haag zijn er, ondanks de relatief hoge hondenbelasting in deze steden, bovengemiddeld veel honden. 
Luxe en comfort
Op Dierendag verwennen baasjes hun huisdieren doorgaans met een lekkere snack, speeltjes en andere accessoires. Online winkelcentrum beslist.nl ziet ook de belangstelling voor reismanden, fietskarren, hondenbuggy’s en luxeproducten zoals sofa’s, loungesets en kledingstukken steeds verder toenemen. Deze trend, de zogenaamde verhumanisering van het huisdier, signaleert men ook bij dierenwebshops: 
“Baasjes zijn meer en meer gesteld op comfort en luxe voor hun huisdieren”, zegt Jeroen van Zooplus.nl. “Zij geven hun hond of kat veel aandacht, verdiepen zich in het meest geschikte voer en nemen het dier vaker mee op reis. Dierendag blijft natuurlijk dé dag bij uitstek om je huisdier eens extra te verwennen, bijvoorbeeld met een nieuw ligkussen of speeltje.” 
Hieronder ziet u de Dierendag Infographic die beslist.nl ontwikkelde over de populariteit van hondenrassen in Nederland. 
dierendaginfographic