De gemeente Beuningen blijft onder preventief toezicht

Evenals de gemeente Apeldoorn wordt ook op de gemeente Beuningen het preventief toezicht voor 2015 gecontinueerd. Afgelopen jaren stonden deze twee gemeenten ook al onder preventief toezicht. Beide gemeenten hebben tal van maatregelen genomen, maar de financiën vragen voorlopig nog extra aandacht.

Gemeentefinanciën
Gedeputeerde Staten van de provincies zijn op grond van de Gemeentewet financieel toezichthouder van de gemeenten. Doel hiervan is het bevorderen van een gezonde financiële positie van gemeenten. Hiermee wordt bedoeld een situatie waarin de begroting of de meerjarenraming in evenwicht is. Gemeenten zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor een gezond financieel beleid.
Beuningen
Ook de gemeente Beuningen heeft door verliezen in grondexploitatie en zandwinning te maken met een negatief eigen vermogen gedurende een langere periode. Voor Beuningen geldt dat in de begroting structureel ruimte is vrijgemaakt voor aanvulling van de tekorten. De gemeente slaagt er nu nog niet in dit binnen tien jaar op te lossen. Omdat de financiële positie van beide gemeenten nog niet op orde is, is besloten het preventief toezicht in 2015 te continueren.
Cookieinstellingen