Van poep tot kunstmest

06 nov 2015, 00:55 Nieuws
dung 500353 1920 e1446767680653
publiek domein

Provincie Gelderland investeert € 60.000 euro in het Interreg project ‘Mest op Maat’, een initiatief van de Fachhochschule in Münster. Samen met ondernemers in de grensregio ontwikkelen zij goedkope en schone technieken om dierlijke mest te verwerken tot een hoogwaardige kunstmestvervanger.

Mest als grondstof

In de veehouderij in het grensgebied tussen Nederland en Duitsland is sprake van een mestoverschot dat tegen hoge kosten moet worden afgezet in tekortgebieden. Door dierlijke mest te verwerken tot een kunstmestvervanger wordt mest niet meer gebruikt als afvalstof maar als grondstof. Bovendien wordt bij de verwerking van dierlijke mest groen gas geproduceerd, terwijl voor de verwerking van kunstmest veel energie nodig is.

Groene Kunstmest

Agrariërs mogen maar een beperkte hoeveelheid dierlijke mest uitrijden. Daarnaast zijn zij aangewezen op kunstmest: duur en energie-intensief. De Fachhochschule ontwikkelt technieken op maat voor verschillende soorten bedrijven. Hiermee kan de boer straks zijn eigen schone kunstmestvervanger maken: ‘groene kunstmest’. Mestoverschotten kunnen dan eenvoudig worden vervoerd naar tekortgebieden in binnen- en buitenland.

Schoon en Goedkoop

Gedeputeerde Michiel Scheffer is enthousiast over deze grensoverschrijdende samenwerking: 'Landbouw zonder kunstmest is schoon en goedkoop. Groene kunstmest verkleint het mestoverschot, drukt de kosten van de mestafzet en levert groen gas op. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu!'

Interreg

Europa investeert via het programma Interreg in grensoverschrijdende samenwerking. Bij iedere euro uit de regio legt Brussel er een euro bij.