Wereld Prematurendag 17 november

Foto: Saskia Menting-Hermeling

Op deze dag vragen verschillende stichtingen en verenigingen aandacht voor de problematiek rondom vroeggeboorte.

Al deze groepen hebben dezelfde mening:“Er moet nog zoveel veranderen, om een enorm maatschappelijke probleem aan te pakken!” Reken maar uit: één op de tien kinderen in Nederland wordt te vroeg geboren, dat zijn er elke dag 48. Elke dag overlijden drie kinderen aan de gevolgen. Dit zijn cijfers van het CBS, die geen rekening houden met kinderen, die voor week 24 overlijden, de echte cijfers zijn dus nog negatiever. Dat betekent, dat er elke dag bijna 100 ouders (rekening houdend met meerlingen) couveuseouder worden, bijna 30.000 per jaar!”

Voor veel ouders is de periode dat hun kindje(s) in het ziekenhuis vecht(en) voor zijn/haar leven een spannende, angstige en onzekere tijd waarbij er in veel gevallen onbegrip is van hun omgeving.

De meeste vervelende en onhandige opmerkingen krijgen zij te horen waaruit blijkt dat er op het vlak van bewustwording en voorlichting nog veel te doen is: “Wat fijn dat je de laatste 10 weken zwangerschap niet hoeft mee te maken, dan zijn namelijk de zwaarste weken” of “Infectie zeg je? Ach, die van mij zijn ook heel verkouden altijd. Is goed voor de weerstand, let op, worden ze alleen maar sterker van” maar de ergste opmerking is nog wel “O wat erg! gaat je kind het wel halen?”

Voor deze kinderen en hun ouders kleurt de verlichting op meerdere plekken in Nederland op 17 november paars. En ook onze regio doet mee: in Nijmegen zijn dit: het kasteeltje van het Radboud Ziekenhuis, de fontein op de Takenhofrotonde en de Mariënburg kapel door de gemeente Nijmegen.

De gemeente Beuningen steunt dit initiatief ook en op de rotonde Leijgraaf–Schoenaker zal het kunstwerk paars verlicht zijn en de molen in Beuningen zal ook paars worden uitgelicht. We hopen dat volgend jaar weer meer bedrijven en gemeentes in de regio zich zullen aansluiten bij dit initiatief!

Wilt u meer weten over vroeggeboorte en de problematiek hier rondom heen? kijk dan op www.wereldprematurendag.nl.

Cookieinstellingen