Vierde Grandslamzege Marjolein Buis

Foto: Marjolein Buis

PARIJS – Marjolein Buis heeft haar vierde grandslamzege op zak. Samen met Yui Kamiji was ze de beste in het damesdubbelspel op Roland Garros. Het betekende de tweede dubbelzege op Roland Garros voor Buis. Vorig jaar was ze de beste in het enkelspel op het prestigieuze tennistoernooi in de Franse hoofdstad. Die titel moest ze dit jaar afstaan aan haar dubbelpartner.

In het enkelspel had Buis de zwaarst mogelijke loting. Van landgenote Diede de Groot was al meer dan een jaar niet gewonnen, maar ditmaal lukte het wel, ondanks twee matchpoints tegen. In de halve finale tegen Kamiji uit Japan liet Buis haar beste tennis zien, maar de Japanse was gewoonweg te goed en won met tweemaal 6/3 van de Beuningse.

In het damesdubbelspel speelden de oude en nieuwe kampioen samen. Het als tweede ingeschaalde duo had het één set lastig in de halve finale tegen De Groot en Whiley (Eng): 7/5 6/1.

In de finale wachtten de topfavorieten Jiske Griffioen en Aniek van Koot. Buis en Kamiji gingen echter als kometen van start. In de brandende zon stond binnen no time een 4/0 voorsprong op het bord. Kansen op 5/0 werden niet gepakt, zodat landgenoten Griffioen en Van Koot hun eerste games konden pakken. Spannend werd het niet deze set. Via 5/2 en 5/3 werd het 6/3.

In een bloedstollende en spectaculaire tweede set liepen Buis en Kamiji aanvankelijk achter de feiten aan. Op 2/5 kregen Griffioen en Van Koot maar liefst vier setpoints, maar deze waren niet aan hen besteed. Ook op 4/5 poetste de Japans/Nederlandse combinatie het setpoint weg en pakte de game: 5/5. Daarna was het verzet gebroken en pakten Buis en Kamiji eenvoudig de laatste twee games.

Naast een dubbeltitel op de Australian Open (2016), ook met Kamiji, heeft Buis nu twee dubbeltitels op Roland Garros (de eerste was met Esther Vergeer in 2012) op haar palmares staan. Haar enkelspeltitel van vorig jaar blijft vooralsnog haar enige solistische grandslamtitel.

Over een maand start het derde grandslamtoernooi van het jaar, Wimbledon. Naast het enkelspel zal Buis in het dubbelspel uitkomen met Diede de Groot. Voor meer informatie, kijk op www.marjoleinbuis.nl.

Cookieinstellingen