Gemeente Beuningen laat financiële problemen achter zich

Foto: Hessels Media

De begroting van de gemeente Beuningen laat zien dat de gemeente haar financiële problemen achter zich heeft gelaten. Ook heeft de gemeente eind 2017 weer een positieve reservepositie. Dit is drie jaar eerder dan verwacht.

Dit positieve financiële beeld geeft ruimte voor nieuw beleid. Bijvoorbeeld nieuwbouw van basisschool De Dromedaris, doorontwikkeling van het Sociaal Team en vervanging van groen en bomen. Ondanks dit positieve beeld blijft de financiële positie van Beuningen wel kwetsbaar.

Programmarekening 2016

De programmarekening 2016 sluit met een positief resultaat van € 6,2 miljoen. Dit voordelige resultaat heeft met name betrekking op het grondbedrijf (€ 4,7 miljoen). Het overige verschil van € 1,5 miljoen is behaald op de overige beleidsvelden van de gemeente. Het voordeel binnen het grondbedrijf heeft voor een groot deel betrekking op het naar voren halen van het positieve resultaat op de grondexploitatie van de Reekstraat. Het overig verschil wordt veroorzaakt door het bijstellen van de lopende grondexploitaties.

Precariobelasting

Vanaf 2012 heeft de gemeente Beuningen de mogelijkheid om precariobelasting te heffen op ondergrondse kabels en leidingen. Liander heeft beroep ingesteld tegen de door de gemeente opgelegde aanslagen precariobelasting voor de jaren 2012 – 2014 van totaal € 1,2 miljoen. Donderdag 1 juni is door de rechtbank Gelderland uitspraak gedaan tegen het beroep van Liander. Het beroep van Liander is door de rechtbank ongegrond verklaard. Het voordeel dat de precariobelasting oplevert in de jaren 2012 – 2016 (totaal € 2,0 miljoen) zal in 2017 in de negatieve reserve grondbedrijf worden gestort. Het jaarlijkse voordeel vanaf de jaren 2017 wordt meegenomen in de begroting.

Reservepositie

Het positieve resultaat van 2016 van € 6,2 miljoen komt ten gunste van de reservepositie. Na deze toevoeging resteert per 31-12-2016 nog een totale negatieve reservepositie van € 3,2 miljoen. Dit wordt met name veroorzaakt door de negatieve reserve van het grondbedrijf (-/- € 12,0 miljoen). De overige reservepositie is voldoende. Na de storting van € 2,0 miljoen opbrengst precariobelasting en de voor 2017 begrote reguliere storting in de reserve grondbedrijf van € 1,3 miljoen, zal de totale reservepositie van de gemeente Beuningen per 31-12-2017 weer positief zijn. Dit is drie jaar eerder dan verwacht bij het opstellen van de begroting 2017.

Kaderbrief begroting 2018

Het positieve beeld strekt zich ook uit naar de jaren vanaf 2018. In de kaderbrief houdt de gemeente nog wel vast aan de financiële inspanning om de reserve grondbedrijf terug te brengen naar nul. Toch lukt het om dit te doen met ruim positieve begrotingsresultaten (€ 0,3 miljoen). Dit ondanks dat in de kaderbrief blijkt dat de gemeente ook geld beschikbaar moet stellen voor de bekostiging van de Sociale Werkvoorziening en de kosten van de jeugdzorg. De rijksbijdrage die de gemeente ontvangt voor beide terreinen is niet toereikend om de kosten te compenseren. Het voordelige resultaat van de verwachte begroting 2018 – 2021 ontstaat ook doordat de meicirculaire positief uitvalt. In deze meicirculaire staat beschreven welke uitkering de gemeente van het rijk ontvangt uit het gemeentefonds (jaarlijks ongeveer € 31 miljoen).

Woonlastendruk

De totale woonlastendruk zal op basis van de kaderbrief met 1,29% stijgen, oftewel € 10 per meerpersoonshuishouden. De woonlastendruk zal na deze verhoging ongeveer € 795 per meerpersoonshuishouden zijn. Onder de woonlastendruk valt de OZB, de afvalstoffenheffing en de rioolbelasting.

Nieuw beleid

Het positieve financiële beeld geeft ook ruimte voor nieuw beleid. Het college stelt voor om in 2018 een investering te verrichten ten behoeve van de nieuwbouw van basisschool De Dromedaris. Daarnaast wordt een extra structurele bijdrage gevraagd voor de doorontwikkeling van het Sociaal Team en zijn in de komende jaren investeringen noodzakelijk voor de vervanging van groen en bomen.

Begroting en programmarekening

De begroting 2018-2021 wordt door de gemeenteraad in november 2017 vastgesteld. De kaderbrief begroting 2018 is de opmaat voor deze begroting. In de kaderbrief staan de actuele ontwikkelingen weergegeven die van belang zijn voor de financiële positie van de gemeente. Deze kaderbrief wordt in juli 2017 in de gemeenteraad behandeld. Ook de programmarekening 2016 wordt dan vastgesteld.

Cookieinstellingen