Gelderland-Zuid boekt resultaat met soa-waarschuwing

Foto: publiek domein

Bij bezoekers die door een (ex-)partner gewaarschuwd worden voor een soa, wordt het vaakst ook daadwerkelijk een soa gevonden. Dit blijkt uit de cijfers van de thermometer Seksuele Gezondheid 2016. In Gelderland-Zuid lag het vindpercentage bij deze groep (36,2%) iets hoger dan voor heel Oost-Nederland (35,9%).

Meer MSM

De jaarlijkse cijfers over soa’s en seksualiteitszorg in Gelderland-Zuid worden opgeleverd door het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD. Behalve in ‘partnerwaarschuwing’ investeerde de GGD in 2016 veel in het bereiken van MSM (mannen die seks hebben met mannen), omdat binnen deze groep relatief veel soa’s worden gevonden. GGD-medewerkers gaven onder meer voorlichting in homosauna’s en op gay-chatsites. Dit is terug te zien in de cijfers: vergeleken met 2015 kwamen er opnieuw meer MSM-bezoekers naar de centra Seksuele Gezondheid.

Lager vindpercentage

Het soa-vindpercentage ligt in de regio Gelderland-Zuid iets lager dan gemiddeld in Oost-Nederland. Mogelijk heeft dit te maken met het relatief grote aantal studenten op de spreekuren. Hoogopgeleide jongeren lopen namelijk minder risico op een soa.

Seks onder je 25e

Uit het landelijke onderzoek ‘Seks onder je 25e‘ dat vandaag wordt gepubliceerd, komt naar voren dat jongeren later aan seks beginnen. Dit wordt onderbouwd door de resultaten uit de jeugdmonitor van Gelderland-Zuid (E-MOVO 2015-2016), die in de thermometer Seksuele Gezondheid voor Gelderland-Zuid zijn opgenomen.

Reacties