De zon straalt ultraviolette straling (UV-straling) uit. Ook zonne-apparatuur zoals solaria, zonnebanken en hoogtezonnen stralen UV-straling uit. UV-straling is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van alle soorten huidkanker. Verstandig omgaan met blootstelling aan UV-straling is daarom belangrijk.
UV-straling van zonlicht hebben we nodig. Het stimuleert de aanmaak van vitamine D en dat hebben we nodig om gezond te blijven. Maar te veel aan UV-straling is niet goed. Door verbranding gaan er huidcellen kapot. Daardoor raakt het DNA in de huidcellen beschadigd. En te veel DNA-schade kan leiden tot huidkanker. Hoe vaker en jonger iemand verbrandt hoe groter de kans op huidkanker.
Huidkanker komt heel veel voor: 1 op de 6 Nederlanders ontwikkelt huidkanker in zijn of haar leven. Het ontstaat bijna altijd in de bovenste laag van de huid door zonverbranding. Het aantal mensen met de diagnose huidkanker is flink gestegen. Dat komt omdat we vaker op wintersport gaan, vaker en langer gaan zonnebaden, en meer gebruik maken van zonne-apparatuur.
Kinderen die regelmatig buiten spelen, maken voldoende vitamine D aan. Extra tijd in de zon doorbrengen is dus niet nodig maar lang of onbeschermd zonnen vergroot de kans op huidkanker. Zonverbranding tijdens de kinderjaren, tot ongeveer 15 jaar, verdubbelt de kans op het krijgen van huidkanker op latere leeftijd.
De website van KWF Kankerbestrijding biedt informatie over het voorkomen van zonverbranding.
U vindt er ook welke factor u moet smeren.
Voor advies over de maximale tijd die je met een specifiek huidtype in de zon kunt verblijven, bekijk de website .
Check de actuele zonkracht op de website van het KNMI.
Bekijk ook de pagina over hitte en gezondheid.
Bron: KWF