Reactie Dar op artikel afvalpas en privacy

Foto: BNG

Maandag 24 juli stond er een artikel op de website van de Gelderlander ‘ Arnhemmer kan afval voorlopig weggooien zonder afvalpas’. “Vanuit de gemeenten en Dar geven wij hier een reactie op en leggen we uit hoe het bij Dar-gemeenten geregeld is met afvalpas en privacy”, meldt de Dar.

Dar en haar gemeenten vinden het van groot belang dat de privacy rondom gegevens goed is geregeld. Dar verzamelt voor de gemeenten verschillende gegevens. Dit binnen het kader van besluiten van de gemeenten op het gebied van afvalbeleid om bijvoorbeeld op de milieustraat per kilogram af te rekenen of mensen per keer te laten betalen als ze de ondergrondse containers voor restafval te gebruiken. Dit laatste is overigens een verschil met de gemeente Arnhem waar inwoners niet per keer hoeven te betalen.

Dar verzamelt ook contactgegevens als inwoners bellen met Dar en een vraag of melding hebben en teruggebeld willen worden. De gemeenten en Dar verzamelen de gegevens om hun werk überhaupt te kunnen doen, en ook om het afvalbeheer en beheer openbare ruimte te kunnen verbeteren. Dar krijgt hierbij enkel adresgegevens van de gemeente, ofwel straat, huisnummer, etc. en dus nooit namen. Zo is de afvalpas adresgebonden, dit geldt ook voor chips in containers.

“Omdat we als Dar samen met gemeenten hier zorgvuldig mee om willen gaan, hebben wij, als eerste regio in Nederland in samenwerking met Hekkelman Advocaten, vastgesteld wat Dar wel en niet met de verzamelde gegevens mag doen”.

Dar sluit hiertoe een overeenkomst met de gemeenten en heeft een privacyreglement hierover op haar website opgenomen. Hierin staat wat Dar met deze gegevens wel en niet mag doen.  Klik hier om naar het privacyreglement te gaan.

Cookieinstellingen