Eierkoeken, mayonaise en eiersalade zijn gewoon te eten

Foto: Pudding4brains-wikimedia

In zeer kleine concentraties is het bestrijdingsmiddel fipronil aangetroffen in uiteenlopende producten als eierkoeken, eiersalade en mayonaise.

Consumenten hoeven zich daar ‘geen enkele zorgen’ over te maken, volgens een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdagavond voor de camera van tv-programma Nieuwsuur. “Niet bij normaal gebruik en ook niet als je er iets meer van eet.”

Laboratorium

Een laboratorium dat producten waar eieren in zijn verwerkt test op de verboden stof, meldde dat onder meer in koek en kippenvlees doses zijn gevonden die ongevaarlijk zijn voor mensen.

De supermarkten volgen het advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dat uiteenlopende producten waar eieren in zijn verwerkt niet uit de schappen hoeven. Maar ze vinden wel dat het lang heeft geduurd voordat er duidelijkheid is gekomen. Dat zei directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) woensdag in het Radio 1 Journaal.

Te lang

Voor het onderzoek zijn uiteindelijk commerciële labs ingezet, maar Roorda vindt dat het al met al lang heeft geduurd. “We moeten hier lessen uit leren voor de toekomst.”

Het CBL wil de kwestie ter sprake brengen in overleg bij de NVWA woensdagmiddag. Staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) heeft later woensdag een gesprek met een afvaardiging van de Nederlandse kippenboeren over de economische gevolgen van de affaire.

Eerder haalden de supers 8 tot 10 miljoen eieren uit de schappen die besmet waren met fipronil.

Reacties