‘Goede kans om Perseïden dit weekend te zien’

Foto: publiek domein

De jaarlijkse regen van ‘vallende sterren’ is dit weekeinde waarschijnlijk goed te zien. Hoewel het zaterdag overdag nog kan regenen trekt in de loop van de dag de lucht steeds verder open, voorspelt Weeronline.

In de nacht van zaterdag op zondag trekken weliswaar nog wat wolkenvelden over, maar zijn er genoeg heldere momenten. Weeronline verwacht dan 27 vallende sterren per uur. Het hoogtepunt van de meteorenregen is in de nacht van zondag op maandag met 44 stuks per uur. Ook voor die nacht worden wolkenvelden verwacht, maar ook dan afgewisseld door heldere perioden.

Elk jaar rond 13 augustus zijn er bij helder veel vallende sterren te zien. Deze meteoren horen bij de zogeheten Perseïdenzwerm, waarbij vele tientallen vallende sterren per uur zijn te zien. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel zijn te aanschouwen.

Met een echte ster heeft een vallende ster niets te maken. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt. Het botst dan met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo’n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een streep van licht.