Minder restafval in de gemeente Beuningen

Foto: BNG

In Beuningen blijkt het nieuwe systeem van afval inzamelen blijkt een enorm succes. Er is nog maar 44 kilo restafval per inwoner, dankzij het ‘omgekeerd inzamelen’, dat begin dit jaar is ingevoerd. Beuningen zit daarmee nu al ruim onder de landelijke doelstelling van 55 kilo in 2020.

Er was voorheen 100 kilo restafval per persoon. In Druten leidde eerder de invoering van omgekeerd inzamelen ook al tot veel minder restafval.

De gemeente helpt nu slechts 10 huishoudens die niet in staat zijn om te regelen dat het restafval naar een ondergrondse container gaat.

In de eerste zeven maanden heeft bijna een kwart van de huishoudens in de gemeente Beuningen nog geen gebruikgemaakt van een ondergrondse container voor restafval. Dat is te vergelijken met de situatie in Druten. De gemeente Druten is inmiddels samen met afvalinzamelaar DAR een onderzoek begonnen om te kijken hoe dit komt.

Er is kans van zo’n 1 op 100 dat een inwoner van Beuningen een container treft die het niet doet.

Regelmatig worden er zakken met afval neergezet op enkele van de 41 locaties met ondergrondse containers. De daders probeert de gemeente te achterhalen, maar dat is niet eenvoudig.

Reacties