‘Landbouwgif in ijs Ben & Jerry’s’

Schokkend nieuws voor liefhebbers van ijsjes van Ben & Jerry’s. De lekkernijen van het populaire ijsmerk bevatten mogelijk schadelijke hoeveelheden van het omstreden landbouwgif glyfosaat.

De uitkomsten van een onderzoek naar Ben & Jerry’s zijn schokkend te noemen. “In twaalf van de veertien onderzochte ijsjes zaten hoeveelheden van het onkruidverdelgingsmiddel, die aanleiding geven tot zorg voor de volksgezondheid”, aldus wetenschapper John Fagan van HRI Labs, die de test uitvoerde.

De Amerikaanse consumentenorganisatie Organic Consumers Association (OCA) maakte het nieuws dinsdag bekend bij een persconferentie van De Groenen in het Europees Parlement. Er is gekeken naar ijs van Ben & Jerry’s in Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Unilever, dat eigenaar is van Ben & Jerry’s, erkent een probleem te hebben. Het bedrijf belooft om uiterlijk tegen 2020 al zijn voedingsstoffen volledig glyfosaatvrij te maken. Het bedrijf is wel van mening dat consumenten zich geen zorgen hoeven te maken. “De gevonden sporen zijn lager dan alle maximale hoeveelheden zoals vastgelegd in de voedselveiligheidsrichtlijnen in de VS en Europa”, aldus Unilever.

Leverziekten en tumoren

Een onderzoek van Fagan en zijn Franse collega Gilles-Eric Séralini spreekt dit tegen. De onderzoekers testten hoe schadelijk glyfosaat is op ratten. Uit de research blijkt dat kleinere hoeveelheden dan in de ijsjes werden aangetroffen leverziekten en na één jaar zelfs tumoren veroorzaakten. Séralini liet dinsdagochtend zelfs weten dat er in Roundup, het bestrijdingsmiddel waar het om gaat, wellicht nog schadelijker stoffen zitten dan de stof glyfosaat dat in Roundup zit. De onderzoekers werden er eerder van beschuldigd ratten te hebben gebruikt die niet gezond waren, meldt het AD.

Michèle Rivasi van De Groenen is ook van mening dat het gebruik van Roundup en andere middelen van glyfosaat verboden moeten worden, omdat het schadelijk is.

Welke smaken schadelijk zijn in Nederland? Half-Baked, Cookie Dough en Peanut Butter Cup. In andere landen zijn andere smaken weer in het geding.

Glyfosaat is wereldwijd een van de meest voorkomende én meest omstreden bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Er wordt een discussie gevoerd over of het middel schadelijk is. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het kankerverwekkend.

Reacties