Leve de eiwitrevolutie!

Foto: Provincie Gelderland

Wist u dat de productie van groene eiwitten 10 keer minder belastend is voor het milieu dan de productie van rundvlees? Als er meer plantaardige eiwitten worden gegeten, levert dat een belangrijke bijdrage aan het efficiënter omgaan met grondstoffen.

Plantaardige eiwitten

Reden genoeg voor de provincie om de levensmiddelenindustrie in Gelderland te stimuleren meer in te zetten op het gebruik en de productie van plantaardige eiwitten. Om het goede voorbeeld te geven, liggen in het eigen bedrijfsrestaurant van de provincie dan ook steeds meer plantaardige eitwitproducten in de vitrine.

Groeiende wereldbevolking voeden

Nieuwe manieren van eiwitproductie zijn nodig om de groeiende wereldbevolking, 9 miljard mensen in 2050, te kunnen blijven voeden. Daarom wordt er op allerlei terreinen onderzoek gedaan naar alternatieve productiemethoden. Denk aan eiwitten uit bacteriën of eiwitproducten uit plantaardige bronnen, zoals algen, lupine of eendenkroos. Alleen al in Gelderland en Overijssel houden meer dan 60 bedrijven, organisaties en onderzoeksinstellingen zich bezig met een voedingspatroon met meer plantaardige eiwitten op het menu.

Krachten gebundeld in The Protein Cluster

Om de krachten en kennis te bundelen lanceerden de provincies Gelderland en Overijssel, FoodValley Nl en Oost Nl op 11 oktober 2017 The Protein Cluster (TPC). Dit cluster profileert zich als hét internationale centrum voor organisaties en bedrijven die hun kansen in de groene eiwitketen willen verzilveren. De export van in Nederland ontwikkelde ‘groene eiwit’ ingrediënten, producten, concepten, kennis en technieken staat centraal. Hiervoor wordt het internationale netwerk van Food Valley NL ingezet.

Voedsel van de toekomst

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘Plantaardige eiwitten zijn het voedsel van de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat wij over 10 jaar meer plantaardige dan dierlijke eiwitten eten. Goed voor het milieu, goed voor de economie. The Protein Cluster geeft deze ontwikkeling de versnelling die het nodig heeft.’ Het stimuleren van groene eiwitproductie is één van de pijlers uit het circulaire economiebeleid van de provincie. Met de presentatie van een nieuw eiwitrijk hapje van veldbonen door food designer Katja Gruijters en de onthulling van de huisstijl, het logo en de look&feel van het platform is TPC een feit.

Groene eiwitproducten in het bedrijfsrestaurant

Slaan groene eiwitproducten aan bij de consument? In het bedrijfsrestaurant van de provincie Gelderland werd onlangs de proef op de som genomen. Ruim 200 gebruikers van het bedrijfsrestaurant maakten tijdens een proeverij kennis met een scala van plantaardige eiwitproducten van bedrijven uit Gelderland en Overijssel. De vegane hamburger, ‘balletjes’ en algenburger vielen het meest in de smaak, maar ook de vegane nuggets en quinoabites werden gewaardeerd. Gedeputeerde Scheffer waardeert het dat de kok van het restaurant, Hans van Zadelhoff zich openstelt voor nieuwe trends. ‘Gelderland heeft een vooraanstaande positie op het gebied van eiwitinnovaties. Door zelf producten af te nemen, bieden wij bedrijven de gelegenheid hun marktaandeel te vergroten, zeker als andere bedrijfsrestaurant volgen.’

Meer informatie over het Protein Cluster vindt u op de website van TPC.

Cookieinstellingen