Jan Slagter bij Pauw over de zorg en zijn ingewikkelde regels

Foto: ZMW

Drie jaar geleden raakte Jan Slagter van Omroep Max geïnspireerd door het verhaal van Ben Oude Nijhuis die in het tv-programma Pauw vertelde over de gebrekkige zorg in het verpleeghuis van zijn vrouw, waar ook de moeder van toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn zat.

Met vijfenvijftigduizend euro per bewoner per jaar zou je goede zorg moeten kunnen leveren, dacht Slagter toen. Hij ging aan de slag en inmiddels is de zorglocatie er, vernoemd naar Ben Oude Nijhuis. Terugkijkend op het traject zegt Slagter: “Je kunt beter een omroep beginnen dan een woonvorm voor kwetsbare ouderen met dementie.”

Op de vraag wat hem het meest tegenviel tijdens het traject, noemt hij onomwonden de administratieve rompslomp als gevolg van de commercie in de zorg. “Als de politiek daar iets aan zou kunnen doen, weg ermee! Zorg is geen commercieel product.”

Miljoenen heeft zijn initiatief gekost. Geld dat hij veelal los heeft gekregen omdat hij een bekende Nederlander is. Desondanks is het met drie zorgverleners op een groep van negen ouderen ook in het Ben Oude Nijhuis nog steeds keihard werken, weet Slagter. Wel wordt er tijd voor welzijn, aandacht en een gesprekje gemaakt. Bewoners, familie en medewerkers zijn positief.

Een initiatief dus dat navolging krijgt? Daar is Slagter sceptisch over. Volgens hem was de oprichting van het Ben Oude Nijhuis onmogelijk geweest als hij niet Jan Slagter was geweest. “Omdat ik een netwerk heb om dat geld bij elkaar te brengen… Maar vergeet niet: zorg is een taak van de overheid. En dat kost geld. Dus laten we nu stoppen met zeuren daarover.”

De uitzending van Pauw met het item over de zorg is hier terug te kijken.

Cookieinstellingen