Jan-Willem en Fabiënne ’t Hooft-Braam van Slot Doddendael

Foto: Maas & Waal XL

Uit de serie ‘Blik op 2025’ van Maas & Waal XL waar steeds een andere groep jonge mensen spreken over hun eigen ambities voor de toekomst en over ontwikkelingen in de regio.

Jan-Willem en Fabiënne leerden elkaar kennen op de Hotelschool en ambieerden beiden een hotelcarrière. Toen de vader van Fabiënne hen echter in 2012 vroeg of zij het stokje op Slot Doddendael over wilden nemen, gingen ze akkoord en nu wonen en werken ze er.

Fabiënne vertelt: “We hadden een toekomstgerichtere visie dan mijn vader en zijn het slot direct gaan moderniseren. Zo hebben we nu niet alleen een restaurant, maar ook hotelkamers en zelfs een buitenlocatie in onze boomgaard en we zijn ons sterk gaan profileren als trouwlocatie. Inmiddels vinden hier huwelijken plaats uit binnen- én buitenland en de rest van de gemeente profiteert daar deels ook van mee.”

Het ondernemersstel denkt voortdurend verder en zijn nog niet klaar met uitbreiden. Fabiënne: “In mei van dit jaar hebben we een seafood-restaurant in Nijmegen geopend en we willen in Beuningen een laagdrempelig Italiaans restaurant openen. Het is hoog tijd dat het uitgaansleven in Beuningen een impuls krijgt en daar willen we als horecaondernemers een stukje aan bijdragen. We hopen dat anderen snel zullen volgen, want we gunnen Beuningen echt meer gezelligheid!”

Beuningen hoort volgens Jan-Willem en Fabiënne écht bij Maas en Waal. “Zakelijk werken we natuurlijk tot ver buiten de regiogrenzen, maar privé voelen we ons echt Beuningenaren, veel meer dan Maas en Waler. We zijn echter blij dat het met de hele regio goed gaat. Veel goede bedrijven investeren hier en de woningmarkt trekt aan. Met de vergrijzing gaat het volgens ons helemaal goed komen, want mensen zoeken steeds meer het groen tussen de steden op.”

Fabiënne zet wel een kanttekening bij de naamsbekendheid van Maas en Waal. “Daarin moet veel meer worden geïnvesteerd. We kunnen aan deze kant van de regio bijvoorbeeld veel meer doen met de dijken en uiterwaarden, maar initiatieven worden vaak nog te veel belemmerd door wet- en regelgeving. Zelf zouden we graag iets structureels in de uiterwaarden doen, maar tot op heden is dat niet gelukt. Wat dat betreft vinden we dat Beuningen wat meer de kar zou mogen trekken, ook al snappen we dat daar tijd overheen gaat; er spelen immers veel belangen.”

De komende jaren moeten ondernemers en overheid volgens Jan-Willem en Fabiënne investeren in tijd, investeringen en goodwill. “Werken zullen we vooral onafhankelijk van elkaar, want ondernemers werken voor hun boterham en de gemeente voor het maatschappelijk belang. Wij geloven echter dat we samen de komende jaren een flinke stap moeten en kunnen zetten om de leefbaarheid niet alleen in stand te houden, maar ook te vergroten. De focus moet daarom vooral op het voorzieningenniveau worden gelegd.”

Voor het eerst verschenen in Maas & Waal XL van november 2017
https://issuu.com/bm4a/docs/mwxl_november_2017_issuu1

Cookieinstellingen