Beuningse Jeanne van Ittersum wint goud!

Jeanne is de tweede van links.
Jeanne is de tweede van links.
Foto:

Vorige week viel Nederland in de prijzen tijdens de YouthStart European Entrepeneur Award 2017. Tijdens deze competitie kwamen 10 Europese landen bijeen met hun beste ideeën voor een Start-up. Van Fitnessschool voor gehandicapten tot coaches tegen pesten, werden gepresenteerd.

What if you could make a difference by entrepeneurship? “ was het motto van het organiserende orgaan Youthstart. Een netwerk aan organisaties die jongeren willen inspireren tot het ondernemerschap. Nederland had twee inzendingen.

“TRash’ure Taarten”

Samen met haar businesspartner Monique van Neerven presenteerde de 23 jarige Beuningse Jeanne in Bulgarije (Sofia) haar idee voor het opzetten van Trash’ure taarten. Trash’ure Taarten is een bakkerij die hartige en zoete taarten maakt van eten wat nu door agrariërs en supermarkten in regio Nijmegen/Beuningen om  verschillende redenen wordt weggegooid. De taarten zullen worden gebakken door mensen met een migratie-achtergrond die nu moeilijk aan een baan komen. “We zijn vooral op zoek naar mensen die in hun thuisland bijvoorbeeld ook bakker zijn geweest’ zegt Jeanne.

Zo wordt onbenut talent weer benut. De taarten willen ze aanbieden aan bedrijven in de regio die interesse hebben in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo hoef je als organisatie binnen je inkoopbeleid niet meer in te leveren op je idealen.

Geen voedsel weggooien

Jeanne en Monique hebben vorig jaar hun studie Milieukunde afgerond aan de HAS in Den Bosch en hebben tijdens deze studie veel geleerd over de milieu-impact van onze manier van voedselproductie. Eén derde van al het eten wat we wereldwijd produceren gooien we weg!

“Willen we onze aarde leefbaar houden en onze mooie natuur beschermen, moeten we hier echt wat aan doen’! aldus Jeanne. “iedereen moet meedoen, want in onze circulaire economie mag niemand achterblijven”!

De reis naar de competitie toe is ontzettend leerzaam geweest. Jeanne is erg dankbaar voor alle hulp uit de omgeving. “Je komt met zo veel mensen in aanraking die je willen helpen met al hun kennis, dat is echt geweldig” zegt ze.

Hoe verder?

Het duurt nog eventjes voordat Trash’ure Taarten echt van start kan, want er moet nog veel gebeuren. In de tussentijd vragen de jonge ondernemers aan bedrijven, ook Beuningse bedrijven, om mee te denken over de mogelijke plek die Trash’ure binnen hun organisatie kan vervullen. Jeanne zou het bijvoorbeeld fantastisch vinden als de horeca in Beuningen de Trash’ure taarten zou willen afnemen.

Cookieinstellingen