Fraudehelpdesk waarschuwt voor nep Whatsapp bericht

Wijzig instelling Whatsapp om fraude te voorkomen
Wijzig instelling Whatsapp om fraude te voorkomen
Foto: Publiek Domein / Pixabay

Via WhatsApp gaat een valse winactie van sportmerk Nike rond. De URL in het bericht lijkt te verwijzen naar Nike.com, maar er is iets vreemds mee aan de hand.

De N in de link is niet de letter zoals wij die in ons alfabet kennen. Hier gaat het om een teken uit een andere taal die lijkt op onze N. Bekijk een voorbeeld:

Wie goed kijkt ziet dat het lijntje onder het adres onder de N van Nike even onderbroken is. Eigenlijk gaat achter de link het volgende adres schuil: http://www.xn--ike-h5y.com/gratis-schoenen/.

De meeste mensen zullen het bericht met deze link ontvangen van een bekende. Die heeft op zijn beurt de opdracht gekregen het bericht met een aantal mensen te delen. Zogenaamd is dat een voorwaarde om aan de actie mee te kunnen doen. Malafide advertentiebedrijven kunnen zo kosteloos en razendsnel hun boodschap verspreiden.

In werkelijkheid zullen geen schoenen worden weggegeven. Het dient slechts als lokkertje om mensen over te halen hun gegevens af te staan. Mensen die op de actie zijn ingegaan lopen kans veel ongewenste reclame te ontvangen.

Advies

Ga niet in op deze actie. U gaat in zee met een onbetrouwbaar advertentiebureau. Die kunnen uw gegevens doorgeven aan onbekende partijen, waardoor u niet weet wie deze in handen krijgen.

Cookieinstellingen