CDA kritisch over afwikkeling zandwinning Beuningse Plas

Foto: BNG

Afgelopen Raadsvergadering stond grotendeels in het teken van de Zandwinning op de Beuningse Plas. Het CDA heeft moeite met dit raadsvoorstel. Het voorstel houdt o.a.in dat er een grote toename van vrachtverkeer gaat plaatsvinden. Volgens het CDA kan dit voor grote problemen zorgen in Weurt. Het vrachtverkeer dat door het dorp gaat rijden neemt toe met 63%.

Ook financieel roept het voorstel de nodige vragen op. De gemeente Beuningen rekent op financiële steun van de Provincie Gelderland en van de gemeente Nijmegen. Dit is een enorm risico. De afspraken zijn boterzacht: er is geen enkele harde afspraak dat één van deze twee partijen daadwerkelijk tot betaling over zal gaan. Mochten ze dat niet doen, dreigt er een miljoenenstrop voor de gemeente en haar inwoners.

Het CDA is van mening dat dit anders kan. Raadslid Dave Preijers zegt hierover: ”Er moet wel een oplossing voor de zandafvoer worden gezocht, maar daarvoor  moeten we eerst draagvlak zoeken onder de inwoners. We willen niet dat dit plan strandt en verzandt in juridisch getouwtrek tussen gemeente en de inwoners. Ook daarom is het CDA van mening dat het college nog maar eens een keer moet heronderhandelen met de gemeente Nijmegen over de transportband. Dit moet dan gebeuren na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Er kan dan mogelijk een nieuwe college zitten die anders in de materie staat.

Dit is niet de enige reden om op de verkiezingen te wachten. Het mogelijk nieuwe college in Nijmegen kan namelijk ook de financiële toezegging die er nu ligt intrekken. Als zij de huidige toezegging niet gaan nakomen, is de Gemeente Beuningen echt de sigaar. En dan betalen onze inwoners wederom de rekening.”

Cookieinstellingen