‘Meer stemmers kiezen voor een lokale partij’

Foto: Nieuws.nl/ANP

Er zijn meer kiezers van plan om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op een lokale partij te gaan stemmen dan in 2014, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

De vorige keer, in 2014, stemde 27 procent lokaal. Nu wil 30 procent dat gaan doen. En dat terwijl in meer gemeenten meer landelijke partijen meedoen.

Landelijke kiezers

Met name de landelijke kiezers van VVD, D66 en PvdA zijn meer van plan om op 21 maart voor een lokale partij te gaan. VVD, D66 en PvdA lijken in de gemeenten dan ook op een achteruitgang af te stevenen.

GroenLinks en SP staan volgens de peiling nu wel op winst en dat komt niet alleen door een uitbreiding van het aantal gemeenten waar ze meedoen.

De PVV deed de vorige keer in twee gemeenten mee en nu in dertig. In de gemeente Beuningen doen zij niet mee. De partij zal over het geheel genomen wel duidelijk winnen. Maar de scores lijken in die dertig gemeenten minder hoog te worden dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar.

Kabinet doet het slecht

Uit de peiling komt verder naar voren dat rond de 40 procent van de kiezers denkt en hoopt dat het kabinet-Rutte de rit uitzit. 32 procent vindt dat het kabinet het slechter doet dan verwacht.

Bij de kiezers van de regeringspartijen is dat 18 procent. In de landelijke peiling van De Hond zijn de regeringspartijen inmiddels al wel een kwart van hun behaalde zetels kwijt.

Reacties