Gratis compost als bedankje voor het inzamelen van gft afval

Foto: Dar

De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen, Wijchen, en de bedrijven ARN en Dar bedanken ook dit jaar inwoners voor het goed scheiden van hun groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) met compost. Inwoners in de regio scheiden hun gft-afval goed, maar vooral bij keukenafval valt nog veel winst te behalen. Etensresten belanden nog te vaak bij het restafval en dat is zonde.

Van het gft-afval werd in de regio in 2017 in totaal 80% gescheiden ingezameld. Landelijk schommelt dit percentage rond de 50%. Een prachtige prestatie van de inwoners in de regio Nijmegen. Hiermee kunnen we veel afval als grondstof gebruiken. Vooral etensresten zijn een belangrijke bron voor de productie van compost en groengas. Compost wordt gebruikt in de tuin of in de landbouw om de grond te verbeteren en CO 2 dat vrijkomt bij vergisting, wordt gebruikt als meststof in de glastuinbouw. Groengas wordt als brandstof gebruikt voor het streekvervoer. Dit betekent dat inwoners op hun eigen gft-afval rijden als zij in de regio de bus pakken. Een unieke situatie, die ervoor pleit om het gft-afval zo gescheiden mogelijk aan te bieden.

Kijk! Afval=grondstof, ook etensresten

Kijk! Afval=grondstof. Dat geldt ook voor keukenafval zoals etensresten, theezakjes, koffiefilters, eierschalen etc. Op dit moment bieden inwoners van de regio Nijmegen gezamenlijk al ruim 38.300.000 kilogram gft-afval per jaar aan. Dit zijn ruim 3100 inzamelwagens met gft-afval. Hiermee besparen we al 3,2 miljoen kilo CO 2. Dat is gelijk aan de CO 2 -uitstoot van ruim 9,9 miljoen autokilometers. Dit zijn ruim 244 rondjes om de aarde. Gemiddeld leveren wij 124 kilo gft-afval per persoon per jaar in. Dit is al erg goed, maar het kan nog veel beter. Een groot gedeelte van gft-afval (bijna 10.000.000 kilogram en dan vooral keukenafval zoals etensresten) belandt nog in het restafval. Dat is zonde, want ook keukenafval zoalsetensresten en theezakjes horen bij het gft-afval. Hoe meer keukenafval in het gft­afval, hoe lager de
kosten en hoe meer compost, groengas en hergebruikt CO 2.

Losse compost bij ARN en milieustraten in Berg en Dal op zaterdag 17 maart

Op zaterdag 17 maart stelt ARN in Weurt van 09.00 tot 13.00 uur haar poorten open voor iedereen die losse compost wil afhalen (geen compostzakken). Inwoners kunnen met een aanhangwagen terecht. Inwoners uit de gemeente Berg en Dal en Heumen kunnen op 17 maart ook gratis losse compost afhalen op de Dar-milieustraten in Berg en Dal: milieustraat Millingen aan de Rijn (Rowill) en milieustraat Groesbeek (Van Kesteren). De losse compost is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

Compostzakken vanaf maandag 19 maart op milieustraten

Vanaf maandag 19 maart kunnen inwoners van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen ook gratis compostzakken krijgen bij de Dar-milieustraten in de regio als zij hier afval brengen. De compost is een bedankje voor het scheiden van gft-afval, daarom krijgen inwoners als zij afval wegbrengen naar de milieustraat maximaal 2 compostzakken per voertuig en geldt op = op.

Informatie

Kijk op www.dar.nl/compost voor de locaties (openingstijden) en meer informatie over compost en gft-afval. De locaties zijn per gemeente verschillend. In de gemeente Beuningen kunnen alleen inwoners van deze gemeente op de gemeentewerf terecht.

Vragen?

Voor vragen nemen inwoners contact op met het klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur via 024-3716000 of via [email protected].

Cookieinstellingen