Column Jan Hermens: Elke stem telt

Foto: Jan Hermens

Vandaag is een bijzondere dag. “Ja, natuurlijk,” hoor ik u denken. “21 Maart 2018, exact 333 jaar geleden werd Johann Sebastian Bach geboren.” Correct. Wat goed dat u dat weet! Bach, geniale bedenker van talloze composities waarin alle stemmen onafhankelijk van elkaar bewegen en even belangrijk zijn.

Oh ja, er zijn vandaag ook nog gemeenteraadsverkiezingen. En ik dacht dat vandaag de astronomische lente zou beginnen, maar dat blijkt niet te kloppen. Die is namelijk al begonnen. Gisteren, om precies te zijn. Lees maar na op de website van het KNMI. Klimatologen hebben nog eerder het voorjaar in de bol. Die laten de lente op 1 maart aanbreken. Nou, op 1 maart van dit jaar schaatste ik op een vijver in Bergharen.

Een bijzondere dag dus. Gemeenteraadsverkiezingen leveren altijd gespreksstof op. Over die andere verkiezing die onlangs plaatsvond, wordt vast ook nog wel wat nagepraat. Die verkiezing speelde zich op een iets ander niveau af dan die van vandaag. Mogen de Beuningse gemeenteraadsleden zich buigen over wegenonderhoud en groenbeleid, de Russische president houdt zich bezig met de oorlog in SyriĆ«, met het paaien van vrienden en het vervolgen van vijanden. De Russische presidentsverkiezingen waren weer bloedstollend spannend. Wat een verrassing: Vladimir Poetin kreeg ook nu het leeuwendeel van de stemmen. Tegenkandidaten? Welke tegenkandidaten? In Amerika ging dat in 2016 heel anders. Ik ging naar bed met de veilige gedachte dat Clinton de verkiezingen zou winnen. Toen ik wakker werd stond de wereld op z’n kop. Twee grootmachten. De ene leider is een dictator, de andere een olifant in een porseleinkast. Democratie is een groot goed, maar volmaakt is ze niet. Niet elke keus is een verstandige en voor je het weet zit Donald Trump in het Witte Huis.

Zo’n vaart loopt het hier in Beuningen niet. Mijn achternaam is niet de Hond, maar ik durf wel voorzichtig te voorspellen dat er geen politieke aardverschuiving plaatsvindt. Hoe de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen ook is, ik heb er alle vertrouwen in dat het uiteindelijke gezelschap bestaat uit betrokken inwoners van de gemeente Beuningen. Ik ga dadelijk mijn kruisje zetten, geheel in de geest van de onvolprezen Johann Sebastian Bach. Want de grootmeester van het contrapunt wist het als geen ander: elke stem telt.

Cookieinstellingen