Column Jan Hermens: Oranje leeuw rood van schaamte

Foto: Jan Hermens

De ING denkt met u mee. Nou, niet echt. Er moet staan: de ING denkt niet, nee. Eerst besluit de bank topman Hamers een salarisverhoging van 50 procent te geven. Daarmee zou de bankier zijn loon naar een slordige 3 miljoen euro per jaar zien stijgen.

De ‘gewone’ medewerker kon een salarisverhoging van 1,7 procent tegemoet zien. Dan heb ik het over de mensen die er nog zitten, want meerdere reorganisaties hebben het personeelsbestand aardig uitgedund. Er moesten de nodige golven van kritiek opborrelen voor ING inzag dat het beoogde extraatje voor Hamers wellicht wat buitenproportioneel was. Hoezo contact met de normale wereld verloren?

Deze week was ING opnieuw middelpunt van het nieuws. Dit keer bleken drie miljoen pinbetalingen dubbel afgeboekt te zijn. Een foutje kan iedereen maken, maar zo’n vergissinkje heeft wel grote gevolgen. Als je net 3 euro 85 hebt afgerekend bij de supermarkt, valt de schade nog wel mee. Maar stel dat je toevallig zojuist een spiksplinternieuwe Audi A8 van meer dan een ton aangeschaft? Auw, die dubbele afboeking doet best pijn.

Nu is geld tegenwoordig virtueel, het zijn getallen, meer niet. ING is dan ook meteen begonnen met het terugstorten van alle dubbel afgeboekte pinbetalingen. Daarvoor hoeven de medewerkers niet met kruiwagens vol munten heen en weer te lopen, het is een kwestie van cijferwerk. Alleen, hoe zit het met de rente? Hoe lager je saldo, hoe minder rente. Oh nee, dat is waar ook. ING geeft geen rente op een betaalrekening. Dat scheelt weer een hoop uitzoekwerk.

Ik ben trouwens niet de enige die de draak steekt met ING. Op social media buitelen de grappen over ING en Hamers over elkaar heen. Het is ook wel sterk: Hamers’ salaris zou om en nabij de 3 miljoen euro gaan bedragen. Het aantal dubbele afboekingen is zo’n 3 miljoen. Ik hoef hier niet te verwoorden wat menig Twitteraar roept, dat kunt u zelf wel invullen.

De oranje leeuw, trots symbool van ING, houdt zijn poten voor zijn ogen, uit pure schaamte. Zijn de grote bazen dan vergeten hoe in 2008 miljarden nodig waren om ING van de ondergang te redden? Er is werk aan de winkel voor Hamers en zijn mensen. Het geschonden blazoen moet worden opgepoetst. Imagoschade kost bakken vol met geld. Een mooie kans voor de topman. Nu kan hij laten zien wat hij echt waard is.

Cookieinstellingen