Paasweekend met zon en een enkele bui

Foto: CC0

Een groot deel van komend paasweekend is het redelijk weer. Op alle dagen is er ruimte voor de zon, maar ook kans op een paar buien. De meeste buien zijn waarschijnlijk voor Stille Zaterdag. De maxima liggen rond 11 graden. Op de avond van Eerste Paasdag en op Tweede Paasdag is kans op overlast door rook van paasvuren. Vanaf Paasmaandag wordt het waarschijnlijk warmer. De kans op droog weer is daarbij klein.

Na een kletsnatte woensdag knapt het weer richting het paasweekend op. Op Goede Vrijdag bestaat het weerbeeld uit zonnige perioden en vooral in de middag ook enkele buien. Met een maximumtemperatuur van 8 graden op de Wadden tot 13 in het zuiden wordt het enkele graden warmer dan vandaag, morgen en donderdag.

Op Stille Zaterdag is de middagtemperatuur met circa 10 graden vrij normaal voor eind maart. Af en toe schijnt de zon, maar er is ook de hele dag kans op buien. Lokaal kan een bui stevig uitpakken.

Oostenwind op avond van Eerste Paasdag

Op Eerste Paasdag bestaat het weerbeeld uit een mix van wolken en zon. Lokaal ontstaat een bui, maar op veel plaatsen blijft het droog. Het wordt circa 9 graden in het noorden tot 12 in het zuiden van het land. In de avond waait de wind waarschijnlijk uit het oosten tot zuidoosten. Hierdoor kan rook afkomstig van paasvuren uit het oosten van het land en uit Duitsland zich verspreiden over het hele land. De temperatuur ligt ‘s avonds in Oost-Nederland rond een graad of 6.

Vanaf Tweede Paasdag lijkt het wat zachter te worden. De middagtemperatuur komt de eerste dagen van volgende week uit tussen 11 graden in het noorden en mogelijk 16 graden in het zuiden. De neerslagkans is met circa 70% dagelijks behoorlijk hoog.

Vorig jaar verliep Pasen buiig en fris

Vorig jaar was het met Pasen wisselvallig. Soms scheen de zon flink, maar er waren ook buien die lokaal gepaard gingen met onweer en hagel. Er stond daarbij veel wind en het was 9-13 graden.

Wat is normaal paasweer?

Op bijna de helft van de Paasdagen lag de maximumtemperatuur in De Bilt tussen 10 en 15 graden. Sinds 1901 kwam de combinatie warm (20 graden of meer) en zonnig weer tijdens Pasen slechts 4% van de tijd voor.

Koud weer is veel vaker aan de orde. Op maar liefst 28% van de Paasdagen lag de maximumtemperatuur beneden 10 graden. In 2008 viel tijdens Pasen veel sneeuw; lokaal zelfs 12 cm!

Met 26,0 graden was 24 april 2011 de warmste Eerste Paasdag sinds 1901. Dit is tot dusver de enige keer dat de temperatuur tijdens Pasen naar een zomerse waarde van 25 graden of meer steeg.

Cookieinstellingen