Beuningse coalitie: geen BCD, maar BCV

Foto: Jan Hermens

Jammer. Beuningen krijgt naar alle waarschijnlijkheid geen BCD-coalitie. Zo’n heerlijk alfabetische combinatie was natuurlijk voer geweest voor columnisten. BCD: Beuningse Crisis Dreigt, of wat te denken van Beuningse Centjes, Daahaag! Maar nee, Beuningen Nu & Morgen, CDA en D66 gaan niet samen regeren. Tenzij er vreemde dingen gebeuren, wat in Beuningen op zich niet uitgesloten is.

De informateurs Jan Kersten, Frank Engelen en Sjaak Thijssen hebben Beuningen Nu & Morgen geadviseerd een verbond aan te gaan met CDA en VVD. Een centrumrechtse coalitie, in lijn met de landelijke politiek. BN&M heeft met zeven zetels twee partners nodig. CDA en VVD bezetten elk drie stoelen in de raad. Samen hebben ze een ruime meerderheid. Dat regeert wel prettig.

Stel dat er een probleempje dreigt binnen een fractie, dan is de meerderheid niet meteen in het geding. Landelijk wil nog wel eens een VVD-kamerlid in opspraak raken. Reken maar dat Mark Rutte dan peentjes zweet. Dat is in Beuningen niet nodig. De beoogde coalitie telt dertien zetels. Pas bij drie ‘afvalligen’ wordt het vervelend.

Op gelderlander.nl lees ik nog wel eens wat gemopper op BN&M. Over zand. Dat is ook een nogal vervelend dossier. Een pijnpunt waar de politiek nog een oplossing voor moet vinden. Ik sluit niet uit dat dit de wijze (of in ieder geval gemotiveerde) bestuurders van BN&M, CDA en VVD lukt.

Wie weet kijken we over vier jaar wel met een tevreden lach terug op alle bestuurlijke perikelen. Dan staat BCV voortaan voor Beuningen: Catastrofe Voorkomen. Mocht het niet meezitten, dan wordt het Beuningen: Compleet Verloren. We wachten het af.

Cookieinstellingen