Claudia Rossen eerste dementievriendelijke uitvaartverzorgster

Foto: Claudia Rossen

Claudia Rossen Uitvaartverzorging uit Weurt mag zich als eerste in de regio Nijmegen en Maas en Waal, Dementievriendelijke uitvaartverzorgster noemen.

Dementie raakt ons allemaal. In Nederland leven 270.000 mensen met dementie. Elke dag komen er 120 met die diagnose bij. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid. De meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer, maar ook de ziekte van Korsakov en vasculaire dementie zijn bekende vormen van dementie. Verder krijgen mensen met de ziekte van Parkinson vaak verschijnselen van dementie.

Doordat de zorg steeds beter wordt, overleeft de partner met dementie regelmatig zijn of haar gezonde partner. Mensen met dementie leven steeds langer en blijven langer thuis wonen, maar liefst 70% van mensen met dementie woont nog in thuissituatie, vaak zijn nabestaanden daar niet op berekend. Het zorgt voor dubbel verdriet: ma is overleden en pa kan niet bij de uitvaart zijn.

Door goed te luisteren naar de wensen en zorgen van familieleden, te zoeken naar mogelijkheden, te denken in oplossingen en navraag te doen bij mensen uit de zorg, is er een dementievriendelijke uitvaartzorg ontwikkeld. Deze stelt een mens met dementie in staat persoonlijk afscheid te kunnen nemen en onbelemmerd deel te kunnen hebben aan de uitvaartbijeenkomst.

Een uitspraak van hoogleraar Slaets: ‘Sluit deze mensen niet uit. Natuurlijk kunnen zij onrustig of verdrietig worden, maar het meest trieste scenario is niets meer te voelen……….’

Dementievriendelijk betekent dat je dementie kunt herkennen, dat je weet hoe je iemand met dementie kunt helpen, dat je oog hebt voor wat mensen met dementie nog wél kunnen en dat je dementie bespreekbaar maakt.

“Wij wensen van harte dat het vanzelfsprekend wordt om een mens met dementie te betrekken bij afscheid en uitvaart. Het voorkomt onnodig verdriet en draagt bij aan medemenselijkheid in onze samenleving. Onlangs mocht ik een certificaat ontvangen van “Samen dementievriendelijk”. Dit betekent dat ik getraind ben in goed omgaan met dementie en mezelf dementievriendelijke uitvaartverzorger mag noemen. Fijn dat ik hiermee een bijdrage kan leveren aan een dementievriendelijke samenleving!”, aldus Claudia Rossen.

Voor vragen of nog meer informatie over dementie vriendelijke uitvaart kunt u Claudia Rossen Uitvaartverzorging bereiken via 06-22382404 of per mail [email protected]

 

Reacties