Column Jan Hermens: Proost!

Foto: Jan Hermens

Hik. Ik hjeb een borreltje tjeveel op geljoof ik. Staat hier echt dat 6% van de Beuningenaren overmatig drinkt? Ja, het staat er echt en nee, ik zie niet dubbel. Het getal komt uit de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen, een onderzoek van GGD’en, CBS en RIVM. Overigens ligt het landelijk gemiddelde van overmatige drinkers op 9%. Beuningen doet het dus niet zo verkeerd.

Maar wat is nu een overmatige drinker? Is dat een flinke zuipschuit of slechts een zuiproeibootje? De GGD geeft de volgende definitie: Een overmatige drinker is een man die gemiddeld minimaal 21 glazen alcohol per week drinkt. Voor een vrouw is 14 glazen per week de maatstaf. Vrouwen breken alcohol namelijk minder snel af dan mannen. Behalve overmatige drinkers zijn er ook nog zware drinkers, matige drinkers en drinkers volgens richtlijn. Die laatste categorie bevat volwassenen die gemiddeld een glas alcohol of minder per dag drinken.

Mijn eigen gemiddelde staat op drie glazen zoete witte wijn. Per jaar. Wat alcohol betreft ben ik een bescheiden jongen, een soort zuip-badeendje. Ik kan u geen ‘stoere’ verhalen vertellen over slemppartijen waarbij ik twintig feestgangers onder tafel heb gedronken.

Ik kan u wel verhalen vertellen van een jaar of vijfentwintig geleden, toen ik ontdekte wat er met mij gebeurt na een biertje of vier. Zolang ik rondloop valt het effect van de alcohol wel mee, maar o wee als ik ga liggen. Dan begint het plafond te draaien. Eerst langzaam, dan steeds sneller. Meedogenloos. De wereld draait door, zonder Matthijs van Nieuwkerk dan. Maar goed ook. Als ik me niet lekker voel, maakt Matthijs van Nieuwkerk mijn toestand niet beter. Ik kan u verzekeren: in bed blijven liggen is niet de oplossing. Als de wereld rondtolt is er slechts één veilige haven: de wc-pot. (De wereld draait altijd natuurlijk, maar de standaardsnelheid kan ik wel verdragen).

Ik heb als bijna-volwassene een enkele keer een tikje te diep in het glaasje gekeken. Dat ging ongeveer zo: Gooi het glas nog maar eens vol, gewoon nog eentje, voor de lol. Twee uur later: Hangen boven het toilet, tjonge-jonge, wat een pret. Een liefhebber van alcohol ben ik nooit geworden. Rode wijn, bier en sterke drank vind ik niet lekker. Ik lust zoete witte wijn, maar na een glas heb ik ook daar genoeg van. Geniet met Koningsdag gerust van een Oranjebittertje, ik houd het bij Rivella. Proost! Jan Hermens.

Cookieinstellingen