5 mei Bevrijdingsdag in Beuningen

Foto: BNG

Op 5 mei vieren we in Beuningen Bevrijdingsdag met het bevrijdingsvuur. Dit vuur wordt traditiegetrouw in Wageningen ontstoken en sinds 1985 via een hardloopestafette van Wageningen naar Beuningen gebracht. Ook dit jaar komt het bevrijdingsvuur weer naar Beuningen.

Bij het gemeentelijk bevrijdingsmonument aan de Van Heemstraweg in Beuningen ontsteken we het vuur. Daarnaast is er dit jaar weer het Bevrijdingsfestival Vrijpop.

Bevrijdingsvuur

Het Bevrijdingscomité Beuningen organiseert samen met Hardloopvereniging Beuningen de bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Beuningen. De lopers vertrekken rond 7.00 uur vanuit Wageningen. Rond 9.45 uur komt de groep samen onder de Tacitusbrug bij Ewijk en loopt verder richting het clubhuis van tennisvereniging Ewijk. De tocht stopt bij het herdenkingsmonument bij de Corneliuskerk aan de Van Heemstraweg in Beuningen. Daar begint rond 11.00 uur de ceremonie en wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Kinderen van basisschool de Triangel overhandigen de vlag. Leden van scouting Beuningen hijsen samen met de veteranen de vlag.

Vrijpop

Op 5 mei 2018 is weer het Vrijpop Bevrijdingsfestival Beuningen. Om 12.00 uur is er een opening. Het programma gaat om 12.30 uur van start met verschillende live optredens. De dag wordt net voor middernacht afgesloten. Kijk voor meer informatie en het hele programma op www.vrijpop.nl.

Dag van de vrijheid

Op 5 mei 2018 is het 73 jaar geleden dat we in Nederland bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Toen kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei denken we na over hoe belangrijk vrijheid is. Ook staan we stil bij het feit dat vrijheid kwetsbaar is. Op de Bevrijdingsfestivals en tijdens verschillende momenten en activiteiten staan we hier samen bij stil. Om te vieren dat we vrij zijn en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.

Cookieinstellingen