De weersverwachting voor 5 mei ziet er uitstekend uit!

Foto: publiek domein

De weersverwachting voor 5 mei ziet er uitstekend uit. Het wordt een volop zonnige dag met maxima van 18-23 graden. Iedereen die midden op de dag buiten is, zoals festivalbezoekers, moet rekening houden met zonkracht 6. Tijdens de Nationale Dodenherdenking is het droog, vrijwel onbewolkt en circa 13 graden.

Op zaterdag 5 mei ligt er een hogedrukgebied met kern boven Denemarken. Hierdoor is het droog en zonnig met een zwakke tot hooguit matige wind uit het noordoosten. De dag start fris met in de vroege ochtend temperaturen rond 5 graden. De zon warmt de lucht flink op en in de middag is het 17 graden op de Wadden tot 23 in Limburg.

Van de Bevrijdingsfestivals wordt het festival in Roermond met 23 graden waarschijnlijk de warmste. Op de festivals in Leeuwarden, Den Haag en Vlissingen is het met maximaal 19 graden het minst warm. In de steden met de grootste festivals liggen de maxima hier tussenin met circa 20 graden in Haarlem, 21 graden in Groningen en Zwolle en 22 graden in Wageningen. In de tweede helft van de middag kan het vooral op de festivals in Den Haag en Vlissingen door wind van zee wat afkoelen.

Zonkracht 6 verwacht

Met tussen 12:00 en 15:00 uur UV-index 6 is het verstandig om je goed te beschermen tegen de zon. Een onbeschermde huid kan al binnen 15 minuten verbranden. Kinderen en mensen met een gevoelige huid verbranden nog sneller. De zonkracht hangt niet samen met de temperatuur. In Den Haag verbrand je met 15 graden en een fris windje net zo hard als in Wageningen bij 22 graden. Wel merk je het mogelijk iets later.

Ben je van plan tot s’ avonds laat buiten te blijven neem dan ook een jas mee. Om 23:00 uur ligt de temperatuur tussen 11 en 14 graden.

Groot verschil met Bevrijdingsdag 2017

Van warm weer was vorig jaar op Bevrijdingsdag absoluut geen sprake. We beleefden toen één van de koudste Bevrijdingsdagen. In De Bilt werd het niet warmer dan een graad of 11 en in het noordoosten en oosten was het slechts 9 graden. Zon was er op veel plaatsen niet of nauwelijks. Alleen in Zuid-Limburg brak de zon regelmatig door.

Rustige dodenherdenking

Om 20:00 uur op 4 mei is het in het hele land droog en zonnig. De zon gaat vrijdag rond 21:10 uur onder. De noordoostenwind is slechts zwak en de temperatuur ligt tussen 11 graden op Terschelling en 16 in Limburg. Op de Dam in Amsterdam zal het circa 14 graden zijn en op de Waalsdorpervlakte ongeveer 12 graden.

Cookieinstellingen