De gemeente Beuningen bestrijdt eikenprocessierups

Foto: BNG

Van mei tot augustus is de eikenprocessierups weer actief. Deze diertjes hebben brandharen die irritaties en ontstekingen aan huid, luchtwegen en ogen kunnen veroorzaken. De gemeente Beuningen bestrijdt deze week de rups door bomen te bespuiten met een biologisch preparaat.

Wanneer?

In week 19, van maandag 7 mei tot vrijdag 11 mei, gaan we de eikenprocessierups bestrijden. Dit is wel afhankelijk van het weer en hoeveel blad er aan de eikenboom zit. Door de korte looptijd van bestrijding kan het ook zijn dat we in de nachten werken.

Wie gaat het werk uitvoeren?

De Nationale Bomenbank Zuidoost – Nederland uit Mill gaat voor de gemeente Beuningen de bestrijding en monitoring uitvoeren.

Waar en hoeveelheid bomen

Het gaat hierbij om totaal om ruim 1800 eiken. Vanwege de 4-daagse krijgt deze route extra aandacht door extra controle.

Wat gaan ze doen?

De risico’s op overlast willen ze uiteraard zo laag mogelijk houden. Ze houden daarbij rekening met het milieu. Dat betekent dat ze zeer terughoudend zijn met de inzet van een preventieve bestrijding.

Preventieve bestrijding doen ze alleen als dit écht nodig is. Hierbij gebruiken ze een toepassing van het biologische bestrijdingsmiddel Xentari. Ook beoordelen ze of het nodig is om insect parasitaire nematoden te gebruiken. Nematoden zetten ze in bij risicovolle gebieden met kwetsbare vlindersoorten. Maar ook bij oppervlaktewater en gebieden met veel bebouwing zetten ze het in.

In september kijken ze met feromoon vallen hoeveel vlinders (motten) nog voorkomen. Hierop wordt voor het daarop volgende jaar bekeken waar en hoeveel bestrijding nodig is.

Reacties