Rondleiding in de eendenkooi van Batenburg

Foto: Ans Baars

Normaal gesproken is het doodstil in de eendenkooi Batenburg. Niemand mag naar binnen, rust in de kooi is van groot belang. Vier dagen per jaar wordt hier een uitzondering op gemaakt. Zo komt het dat geïnteresseerden op zondag 20 mei het gebiedje met de boswachter mogen bezoeken.

De boswachter neemt de wandelaars mee rond de kooiplas en vertelt over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan. Ook demonstreert de kooiker hoe zijn hondje de eenden in de vangpijp lokt.

Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. De eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen; de zogenaamde vangpijpen. Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland bestaan nog ongeveer 119 geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts één vangpijp gebruiksklaar. De eendenkooi in Batenburg is echter volledig bedrijfsklaar en in originele staat.

De rondleiding begint om 14.00 uur aan het begin van de toegangsweg van de Eendenkooi, Bergharense straat in Batenburg). Parkeren kan/mag langs de Bergharense straat. De rondleiding duurt ca. 2 uur en de kosten voor deelname bedragen € 7,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,75 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 2,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 1,25 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: via Ideal bij reservering.

Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Jan Taat, tel. 06 – 83 086 024 of Bert Vos, tel. 06 – 19 717 255.

Reacties