Opening Admiraal Van Ghentplein in Winssen

Foto:

In de zomer van 2016 publiceerde Winssenaar en amateurhistoricus Piet van de Geer zijn artikel ‘De zeeheld Van Ghent komt uit Winssen’ over zijn ontdekking dat Willem Joseph van Ghent op 14 mei 1626 in de kerk van Winssen werd gedoopt. Dit was voor Stichting Historisch Besef Beuningen de reden om aan het gemeentebestuur te vragen een plein in Winssen te noemen naar deze zeeheld.

Op zaterdag 2 juni 2018 vindt de opening van het Admiraal Van Ghentplein in Winssen plaats. Iedereen is van harte welkom.

Opening

De officiële plechtigheid begint om 13.00 uur. Tijdens de onthulling betonen Mariniers en de Tamboers en Pijpers eer aan de eerste commandant van het Korps Mariniers, dat op 10 december 1665 werd opgericht. Na de opening volgt een muzikaal programma. De Koninklijke Fanfare ULTO speelt een, speciaal voor de admiraal gecomponeerd, muziekstuk ‘Willen Joseph Baron van Ghent. Daarnaast staan het Winssense koor Vision en de steelband van het Korps Mariniers op het programma.

Van Ghent

Van Ghent was naast domheer van het kapittel van de Domkerk van Utrecht en proost van de Proosdij Elst ook lid van de Staten van Utrecht. Bekender is zijn militaire carriere als eerste Kolonel van het Regiment de Marine, het latere Korps Mariniers en Luitenant-Admiraal van Holland en West-Friesland. Het hoogtepunt van zijn carriere was de Tocht naar Chatham, waarin hij een van de hoofdrollen speelde. Door Joost van den Vondel is Van Ghent in één adem genoemd met Cornelis de Witt en Michiel Adriaansz de Ruyter Op 6 juni 1672 viel de Nederlandse vloot, onder bevel van admiraal Michiel de Ruyter, nabij Solebay de Engelse vloot aan. Het zou de laatste zeeslag van Van Ghent worden. Hij stierf een dag later en wordt in de geschiedenis herdacht als een dappere, vriendelijke en pretentieloze man. Zijn praalgraf heeft een prominente plaats in de Domkerk in Utrecht.

Meer informatie

Meer informatie over de opening leest u op deze website.

Datum: zaterdag 02 juni, 2018 van 13:00 tot 16:00 uur.
Locatie: Kerk Winssen.

Cookieinstellingen