Wespenoverlast verwacht, hoe hou je ze uit de buurt

Foto: publiek domein

Wespenbestrijders hebben het na een paar relatief rustige jaren nu erg druk. Uit een rondgang van Nature Today blijkt dat het aantal nesten van wespen flink hoger ligt, in vergelijking met vorig jaar en 2016.

De echte overlast zal volgens de natuurwebsite al vóór augustus beginnen.

Voedsel

Door de kou in februari, maart en begin april kwamen de meeste koninginnen dit jaar pas vanaf half april tevoorschijn uit hun winterslaap. De overlast van wespen ontstaat meestal eind juli, als de nesten klaar zijn en de werksters op zoek gaan naar voedsel.

Wespen mogen als hinderlijk worden ervaren, ze zijn voor mensen ook nuttig. Een wespennest met zo’n 5000 werksters kan per dag 100.000 steek- en langpootmuggen, vliegen en zelfs hommels vangen die ze aan hun larven voeren.

Muggen en vliegen vangen? Dat klinkt goed, maar dat doen ze het best zo ver mogelijk uit onze buurt

Wespen uit de buurt houden

Het plaatsen van een wespenval wordt afgeraden. De zoete geur die de val verspreidt trekt juist meer wespen aan. Of je moet de val ver bij je terras en je looppaden uit de buurt kunnen plaatsen maar in de meeste achtertuinen, gaat dat niet. Wat kun je wel doen?

  • Zoete geuren trekken de wespen aan. Doe je drankje in een glas, stukje cellofaan erover en prik er een rietje door. Of doe je drankje in een jampotje en draai steeds het deksel op het potje als je een slok hebt genomen, ook in dat deksel kun je een gat voor een rietje maken.
  • Wespen houden niet van rook. Steek wierook aan of doe wat ongebruikte, gemalen koffie op een (hittebestendig) schoteltje en steek dat aan
  • Van sommige geuren houden wespen niet, zoals die geur die van de brandende koffie afkomt. En zo schijnen ze niet van de geur van een tak van een tomaten-of muntplant te houden. Ook esoterische oliën, zoals met lavendel of citronella, laten verdampen vinden ze niet leuk. Idem dito met geurkaarsen.
  • Van kruidnagel houden ze niet, dat wist grootmoeder al. Snij een citroen of sinaasappel in schijfjes en steek daar kruidnagels in en leg ze op een schoteltje, ook in wat water verspreidt de kruidnagel zijn geur.
  • Azijnlucht vinden wespen ook niet lekker. Je zou je (kunststof) tuinmeubilair dagelijks kunnen afnemen met water en azijn.
  • Tenslotte zou je nog een nep-nest kunnen ophangen. Er wordt over gediscussieerd of dit nu wel of niet helpt maar wespen schijnen last te hebben van territorium-angst. Zodra zij een ander nest zien, wordt het beschouwd als van een ander volk en zullen ze niet in de buurt komen. Je kunt er eentje aanschaffen, maar ze zijn simpel na te maken met een zwarte/grijze plastic zak gevuld met kranten. Een nep-wespennest wordt een Waspinator genoemd.
  • Als tip wordt ook gegeven water, met een (euro)munt, in een grote doorzichtige plastic in de zon op te hangen. Dit geeft bepaalde reflecties waardoor een wesp de weg zou moeten kwijt raken.

Tot slot: wespen waarschuwen hun soortgenoten als er gevaar dreigt dus als je naar ze slaat, roepen ze hun nestgenoten op te komen helpen. Dat doen ze ook. Als je een val voor ze maakt en nadat er één in zit, zal de rest snel volgen.

Maak je ze dood, dan kunnen ze geen hinderlijke vliegen en muggen meer vangen voor hun larven. Als je de wespen uit de buurt houdt heb jij er geen last meer van en kunnen ze vrolijk hun nuttige werk blijven doen.

Heb je last van een wespennest in de buurt? Kijk dan hier bij de gemeente wat je kunt doen.

Reacties