Wie staat er voor mijn deur?

Foto: politie

Bij een babbeltruc gebruikt een dader een smoes of leugen om zich de woning van een slachtoffer in te praten, met het doel diefstal te plegen. Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor.

In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. De persoon is gekleed in het uniform van het bedrijf en/ of heeft papieren bij zich in de stijl van het bedrijf. Ze kunnen er dus professioneel, netjes en betrouwbaar uitzien, maar zijn dat dus niet. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt.

Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal.

Lees hieronder wat tips hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Doe nooit zomaar open!

  • Maak met uzelf de afspraak dat u niet open doet zonder eerst te kijken wie er voor de deur staat. Kijk door het raam, de deurspion en gebruik indien aanwezig de intercom.
  • Doe, voordat u voor een vreemde de deur opent, een kierstandhouder op de deur (stevige variant van een deurkettinkje), zodat niemand de deur kan openen en u naar binnen kan duwen.
    Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen.
  • Onthoud dat medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij en zelfs de thuiszorg nooit onaangekondigd aan de deur komen. Zij maken altijd vooraf een afspraak.
  • Vraag bij twijfel om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen.
  • Personen die zich niet kunnen of willen legitimeren, niet binnen laten. Als u het niet vertrouwt, dan direct de politie bellen via telefoonnummer 112 en het signalement doorgeven van de persoon die aan de deur stond.
  • Geef nooit de bankpas en/of pincode af. Ook niet aan zogenaamde medewerkers van de bank of politie.

Verdachte situatie? Bel 112

Geen spoed, wel politie: bel 0900-8844

Meer info op https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html

Reacties