Activiteiten van de bieb tijdens de Week van de Alfabetisering

Foto:

Tijdens de Week van de Alfabetisering van 3 tot en met 9 september 2018 organiseren verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid een quiz en tentoonstelling over laaggeletterdheid. Dit om aan bezoekers duidelijk te maken wat laaggeletterdheid nu precies inhoudt én welke activiteiten de bieb het hele jaar door organiseert voor deze groep. Ook de Bibliotheek Beuningen staat deze week in het teken van laaggeletterdheid.

Laaggeletterden hebben moeite met lezen en schrijven, dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat rekenen voor hen vaak ook een probleem vormt? En hoeveel laaggeletterden wonen er nu eigenlijk in Nederland? Voor antwoorden op deze vragen, en meer, kun je tijdens de Week van de Alfabetisering van 3 tot en met 9 september terecht in de Bibliotheek Beuningen. Door het maken van een quiz samen met onze taalbegeleiders kom je meer te weten over laaggeletterdheid. Ook hangen er in verschillende vestigingen en wijkgebouwen posters en andere materialen met weetjes over laaggeletterdheid.

Het hele jaar focus op laaggeletterdheid

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert het hele jaar door activiteiten voor laaggeletterden, zoals taalcafés, taalhuizen en de VoorleesExpress. Bij het Taalcafé in de Bibliotheek Beuningen kun je ontspannen met elkaar de Nederlandse taal oefenen. Het zijn gezellige ontmoetingen, met elke keer een ander thema om over te praten. Ook heeft de bibliotheek een Taalpunt: een speciale kast met lesboeken, beeldwoordenboeken en mooie verhalen zonder moeilijke woorden.

Hulp bij Nederlandse taal

Waarom zo veel aandacht voor taalvaardigheid bij de Bibliotheek Gelderland Zuid? Eén op de negen mensen tussen de 15 en 65 jaar in Nederland heeft moeite met het begrijpen van bijvoorbeeld bijsluiters van medicijnen, brieven van instanties of werkinstructies. Door leesvaardigheid en leesplezier te vergroten wil de bibliotheek deze mensen graag hulp bieden. Meer informatie over hulp met taalvaardigheid bij de bieb? Kijk op www.obgz.nl/taalvaardig.

Cookieinstellingen