Column Jan Hermens: De oogst is rijp

Foto: Jan Hermens

September is een mooie maand. Minder heet dan hoogzomer en het licht verandert. Het krijgt een warme gouden tint. Wat ook fijn is: de oogst is rijp. Dat komt mooi uit, want komende zaterdag is het landelijke Fruitplukdag.

Ik geniet tweemaal per jaar intens van mijn fruitbomen. In de lente als ze in bruidstooi staan en nu, nu de rijpe peren in het zonlicht glimmen. Als ik mijn oor bij de takken houd, hoor ik ze bijna roepen: pluk ons, pluk ons. Prachtig is het, als in de vroege ochtend dauwdruppels de blaadjes sieren. Parels zijn het, maar wel vergankelijke. Een paar milde zonnestralen en de juweeltjes verdwijnen voor mijn ogen. Elke dag loop ik mijn rondje langs al mijn fruitbomen voor een grondige inspectie. Het is heerlijk om de wind door de takken te horen ruisen.

Ik vind het elk jaar weer spannend. Wordt het een rijke oogst of niet? Vreten insecten de vruchten niet voortijdig aan, valt er geen hagelbui? Een peer kan op zich wel wat hebben, maar stevige hagel is desastreus voor mijn pruimen. Daarover hoef ik me geen zorgen meer te maken. De pruimenpluk is al achter de rug. Vlak voor onze vakantie had ik ze er allemaal af. Nou ja, bijna allemaal. Het is net als bij mensen, de een rijpt later dan de ander. Of ik erg lang bezig ben geweest met plukken? Toch zeker een week. Ik zocht de rijpe pruimen zorgvuldig uit en oogstte in fases. De ene dag twee pruimen, de volgende dag vier. Nee, ik heb er geen spierpijn aan overgehouden.

Ja mensen, dat doe ik allemaal zelf. Snoeien, dunnen en in de nazomer de pluk. Het is flink aanpoten voor een kleine fruitteler. Alleen in de winter, dan vragen mijn bomen weinig arbeid. Dan is het hopen dat er geen nachtvorst invalt als de tere witte knopjes openbarsten. Al mijn fruit is biologisch. Dat wil zeggen geen bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest. De natuur doet haar werk en ik houd van een afstandje het groeiproces in de gaten. (Lees: ik doe niets en wacht tot de vruchten rijp zijn). Helaas hebben insecten mijn peren ontdekt. De omvang van de schade valt gelukkig mee.

Opvallend detail: ik kweek wel peren, maar ik eet ze zelden. Ik denk dat ik ze maar meeneem naar de veiling. Alle vijf.

Reacties

article
73380
Column Jan Hermens: De oogst is rijp
September is een mooie maand. Minder heet dan hoogzomer en het licht verandert. Het krijgt
https://beuningen.nieuws.nl/nieuws/20180912/column-jan-hermens-de-oogst-is-rijp/
2018-09-12T01:43:34+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/42/2018/02/27011051/da6ea405-6dae-448c-9ac0-5f6c5a8465ce_thumb840.jpg
Beuningen Nieuws
Nieuws