Column Jan Hermens: Racerunner

Foto: Jan Hermens

Beuningen doet mee aan de Nationale Sportweek. Ik sta deze donderdag op het Julianaplein waar schoolkinderen uit de gemeente Beuningen aangepast sporten. De jongens en meisjes spelen rolstoelbasketbal en zitvolleybal. Ze slalommen in een sportrolstoel. Ze lopen een parcours met een blindenstok (en een blinddoek voor, anders is het te makkelijk). Ze leren keepen met hun ogen dicht (en hun oren open). En niet te vergeten, ze mogen de racerunner uitproberen.

Dat wil ik ook wel. Want zo’n karretje kan hard! Helaas, ik cross niet mee. Misschien maar beter ook. Ik zie kinderen rakelings langs een reclamebord scheuren en bijna uit de bocht vliegen. In mijn enthousiasme zou ik met racerunner en al zo de Hema ingeschoven zijn. Sta je daar met een rookworst op je hoofd en een slipje op je voet.

Voor wie nog nooit van een racerunner gehoord heeft: dit is een loopfiets met drie wielen, compleet met zadel en borststeun. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen hem gebruiken om te sporten. De racerunner is niet zomaar een voertuig, het is de windhond onder de driewielers. Helemaal gebouwd op snelheid. Licht en wendbaar, er zit geen onderdeel teveel op. Zelfs geen trappers. Een Ferrari, maar dan zonder motor. De aandrijving verzorg je zelf. Een uitvinding naar mijn hart. Fietsen, steppen, schaatsen, ski’s, ik houd van alles waarmee ik me op eigen kracht kan voortbewegen.

Voor gemotoriseerde voertuigen heb ik weinig aanleg. Ik rijd auto, dat wel, maar scooter, brommer, grasmaaier en andere ronkende speelgoedjes zijn niet aan mij besteed. In winters Finland heb ik ooit een sneeuwscooter bestuurd. Kriskras tussen de dennenbomen door. Vraag maar aan mijn zwager hoe dat was. Hij zat achterop. Laat mij maar langlaufen of sneeuwschoenwandelen. Veel veiliger. Met zo’n racerunner kan ik wel uit de voeten, dat weet ik zeker.

Ik pleit dan ook voor een vervolg op deze sportactiviteit. Met rolstoeltennis als toevoeging aan het programma. Want wereldtopper Marjolein Buis is een icoon van het aangepast sporten. En de racerunners moeten er natuurlijk ook zijn. Kan ik alsnog een ritje wagen. (Ik app de mensen van de Hema van tevoren wel even dat ik eraan kom. Kunnen ze de rookworsten opzij zetten).

Cookieinstellingen