Beuningse tieners gevaccineerd tegen de meningokokkenziekte

Foto: GGD Gelderland Zuid

Op advies van een deskundigenberaad heeft Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Sport besloten de vaccinatie tegen meningokokken aan te passen. Per 1 oktober 2018 krijgen tieners die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden, een uitnodiging voor de vaccinatie tegen meningokokkenziekte. De combinatievaccin moet de gestegen toename van het aantal infecties met meningokokken type W stoppen. In Beuningen heeft de vaccinatie tegen meningokokken op 8 oktober bij Consultatiebureau Beuningen plaatsgevonden.

Meningokokkenziekte kun je krijgen van de meningokok bacterie, er bestaan meerdere typen van deze bacterie. De bekendste typen zijn A, B, C, W en Y. Door type W werden vanaf 2015 meer mensen ernstig ziek en stierven ook meer mensen aan deze bacterie. De bacterie zit bij veel mensen in de neus- of keelholte, zij merken niet dat zij ziek worden.

De bacterie kan echter ook in je bloedbaan of zenuwstelsel terechtkomen en leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Vooral baby’s, tieners en ouderen zijn kwetsbaar voor deze type W infectie met ernstige gevolgen.

Jongeren zijn nu door de prik minimaal 5 jaar beschermd zodat zij niet ziek kunnen worden van de meningokokken en niemand kunnen besmetten. Volgend jaar in 2019 krijgen alle tieners tussen de 14 en 18 jaar een uitnodiging.

Omdat diverse scholen in de regio nu buitenlandse reizen hebben, zijn ouders al eerder gekomen. Het staat ouders namelijk vrij te komen naar een andere locatie.

Het exacte aantal Beuningse tieners die gevaccineerd zijn, is nog niet bekend. Er was een goede opkomst voor de vaccinatie en is vergelijkbaar met de opkomst van de 9-jarigen voor de DTP/BMR-vaccinatie, volgens GGD Gelderland-Zuid. 

Door Ans Baars-van Haalen

Reacties

article
74023
Beuningse tieners gevaccineerd tegen de meningokokkenziekte
Op advies van een deskundigenberaad heeft Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Sport besloten de
https://beuningen.nieuws.nl/nieuws/20181010/beuningse-tieners-gevaccineerd-meningokokkenziekte/
2018-10-10T20:06:47+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/42/2018/10/10200623/Kokken-02.jpg
Beuningen Nieuws
Nieuws