Gratis cursus ‘eerste hulp bij psychische problemen’ voor inwoners

Foto: CC0

In mei en juni organiseren Indigo en de gemeente Beuningen de cursus ‘eerste hulp bij psychische problemen’. De officiële naam is Training Mental Health First Aid (MHFA). De cursus is gratis en bestaat uit 4 bijeenkomsten.

Met de cursus leren inwoners over psychische aandoeningen en leren ze situaties beter inschatten. Ook leren ze hoe ze eerste hulp kunnen bieden aan mensen met beginnende psychische problemen. Daarnaast krijgen ze informatie over psychische problemen zoals depressie, angst, drugsgebruik en psychose. Het idee is zo het begrip voor mensen met psychische problemen te vergroten en te voorkomen dat eventuele problemen escaleren.

Wethouder Pim van Teffelen: ‘Eén op de vier Nederlanders krijgt ergens in zijn leven te maken met psychische problemen. Aandacht voor het zo goed mogelijk ondersteunen van deze mensen is belangrijk binnen de gemeente Beuningen. We willen onze inwoners de kans geven kennis op te doen en vaardigheden te leren waardoor zij psychische problemen in onze maatschappij kunnen herkennen, erkennen en daar ook nog iets mee kunnen doen. Deze cursus is daarbij erg belangrijk. Hiermee kunnen we elkaar helpen’.

Voor wie?

Iedereen kan aan de cursus meedoen. Daarvoor hoeft men geen zorgopleiding te hebben gevolgd. Professionals kunnen ook meedoen. Bijvoorbeeld leraren, hulpverleners en ambtenaren. Maar ook inwoners en vrijwilligers in de wijk die op een andere manier te maken hebben met mensen met psychische problemen.

Wanneer en waar?

De gratis cursus is op donderdag van 13.30 tot 16.30 uur. De data zijn  9 mei, 23 mei, 6 juni en 20 juni. Deelnemers kunnen alleen meedoen als ze bij alle vier de bijeenkomsten kunnen zijn. De cursus is op het gemeentehuis in Beuningen, van Heemstraweg 46.

Aftrap

Op woensdag 16 januari van 19.00 tot 21.30 uur is er een aftrap. Deelnemers krijgen dan een theatervoorstelling te zien en krijgen meer informatie over de cursus. De theatervoorstelling Vind je het gek!  nodigt uit tot reflectie en dialoog over leven met een psychische aandoening. De aftrap vindt plaats in theater De Molen, Molenstraat 54 in Beuningen. De kaartjes zijn gratis en te reserveren via www.theaterdemolen.nl

Certificaat

Aan het einde van de cursus krijgen deelnemers een certificaat dat 3 jaar geldig is. Na drie jaar krijgen deelnemers een bericht hoe ze het certificaat kunnen verlengen.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie over de cursus kunt u contact opnemen met het secretariaat van Indigo Gelderland afdeling Preventie, telefoonnummer 026-3124483 of per mail [email protected]

Aanmelden is verplicht en kan via www.mhfa.nl.

Reacties