Marjolein Buis finaliste op sterk bezet toernooi in voorbereiding Roland Garros

Foto: Marjolein Buis

MIENS – Rolstoeltennisster Marjolein Buis heeft op de Open d’Amiens de finale bereikt in het dubbelspel. In die eindstrijd verloor ze samen met landgenote Micha Spaanstra van Giulia Capocci en Yui Kamiji. Het Italiaans/Japanse koppel was nipt te sterk in een supertiebreak: 3-6, 6-4, 4-10.

In de finale hadden Buis en Spaanstra best wat games nodig om het spel van hun tegenstanders te doorgronden. In de tweede set had het Nederlandse duo dat goed onder de knie en dus moest een supertiebreak (in plaats van een derde set) de beslissing brengen. Daarin liepen de 31-jarige Beuningse en Spaanstra al snel achter de feiten aan. Na een 0-5 tussenstand was het moeilijk om nog terug te komen. Capocci en Kamiji wonnen uiteindelijk met 3-6, 6-4 en 4-10.

“Erg jammer”, erkent Buis. “Maar Micha en ik hebben hier in elk geval laten zien met de top mee te kunnen. Het was – buiten de World Team Cup om – bijna een jaar geleden dat we samen een toernooi speelden en wat dat betreft ben ik niet ontevreden over het resultaat.”

Enkelspel

Ook in het enkelspel toonde Buis, zelf nummer 7 op de wereldranglijst, opnieuw met de top mee te kunnen. In de kwartfinale wist ze het landgenote Aniek van Koot, nummer 3 op de ranglijst, drie sets knap lastig te maken. Helaas viel het kwartje, zoals Buis het zelf zegt, in de derde set steeds vaker richting Van Koot. Na een goed begin moest de Gelderse rolstoeltennisster dan ook haar meerdere erkennen in haar provinciegenoot: 6-3, 3-6, 4-6.

“Ik voel dat ik steeds dichter bij een overwinning kom tegen de topspeelsters”, blikt Buis terug. “De beslissende punten vallen nu nog vaak hun kant op, tegen Aniek had ik ook in de derde set kansen. Maar ik speelde toen net te wisselvallig en bij haar ging het steeds beter. Helaas, maar mijn kansen gaan zeker komen.”

Voorbereiding Roland Garros

Het toernooi in de Noord-Franse stad werd dit seizoen verplaatst van het najaar naar het voorjaar, om voor topspeelsters een goede voorbereiding op Roland Garros te zijn. Met reslultaat: liefst zes speelsters uit de top-10 van de wereldranglijst verschenen in Amiens aan de start. “Voor mij was dit het eerste toernooi op gravel”, erkent Buis. “Een ideale voorbereiding op komende week, wanneer ik op Roland Garros het tweede Grand Slam van het jaar speel. De wedstrijden in Amiens geven zeker vertrouwen.” Buis reist nu van Amiens iets zuidelijker, naar Parijs. Daar komt ze in het enkel- en dubbelspel (met de Duitse Sabine Ellerbrock) in actie.

Reacties