Herdenking neergestorte bommenwerper

Foto: GER LOEFFEN

In de nacht van 23 juni 1943 haalde het Duitse afweergeschut een Engelse bommenwerper neer. Daarbij kwamen zes inzittenden om het leven. De plek van deze gebeurtenis ligt aan de Vierdaagseroute in Beuningen. We staan hier elk jaar tijdens de doorkomst van de Nijmeegse Vierdaagse bij stil. Dit jaar is de herdenking op woensdag 17 juli om 10.00 uur bij het Lancastermonument in Beuningen.

Wethouder Henk Plaizier en een afgevaardigde van het Britse leger houden een korte speech. Hierna leggen zij samen met leden van de Beuningse Scouting kransen op de plek waar de Lancaster LM325 neerstortte. Ook leden van het bestuur van Stichting DE4DAAGSE zijn aanwezig. De bijeenkomst duurt ongeveer 20 minuten.

De nacht van 23 juni 1943

Op 23 juni 1943 werd de Engelse bommenwerper, de Lancaster LM325, om 1.38 uur geraakt door het Duitse afweergeschut. De Lancaster vloog direct in brand en cirkelde nog acht minuten door de lucht, voordat het toestel om 1.45 uur neerstortte op het grondgebied van de gemeente Beuningen. Op de piloot na, die met parachute landde in Hees bij Nijmegen, kwamen alle zes Engelse bemanningsleden om in een enorme vuurzee.

Eight minutes to Beuningen

In 2012 bracht Tim Barlow een prachtig boek uit. Zijn oudoom Jack Osborne was één van de verongelukte militairen was in het vliegtuig. In dit boek worden de laatste ‘Eight Minutes to Beuningen’ beschreven en herdacht. Het beschrijft ook de levens van de bemanningsleden. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/eightminutestobeuningen.

Monument

In 2014 adopteerde Scouting Beuningen ‘76 de plek waar het toestel neerstortte. Zij heeft het initiatief genomen om meer cachet te geven aan het huidige monument. Hieruit ontstond een samenwerking tussen de Scouting Beuningen ‘76, wijlen Ab Bruisten, Jack Muller BV, kunstenaar Hein van Houten en de gemeente Beuningen. Uit deze samenwerking is een nieuw en definitief ontwerp gekomen, gemaakt door Hein van Houten. Een ontwerp dat de realiteit weergeeft van wat er in de nacht van 23 juni 1943 is gebeurd. 73 jaar na dato, op 23 juni 2016, was de onthulling van dit nieuwe monument. Op de plaquette bij het monument staat de tekst> “They gave their today for our tomorrow – 23 JUNI 1943”. De propeller van het vliegtuig staat als oorlogsmonument bij de Corneliuskerk in Beuningen. De jaarlijkse dodenherdenking in Beuningen op 4 mei houden we bij dit monument.

Locatie

  • Het Lancastermonument ligt aan de Vierdaagseroute. U vindt het monument bij het viaduct aan de Verlengde Wilhelminalaan, ten zuiden van de A73. De locatie is door wegafsluitingen vanwege de Vierdaagse alléén als volgt te bereiken:
  • Via de Schoenaker richting de Groene Heuvels (Ficarystraat);
  • Neem na ruim 1 kilometer de eerste weg rechts (Elsenpas);
  • Rijd deze helemaal uit (ruim 2 kilometer) en steek de Schoenaker rechtdoor over;
  • Na ongeveer 800 meter ligt het monument aan de parallelweg aan de linkerkant (zie rode stip);
  • Volg parkeerinstructies van de aanwezige verkeersregelaars op.

Lees ook:

Reacties