Buis verslaat Wimbledonkampioene op weg naar finale British Open

Foto: Paul Harding/Getty Images for LTA

NOTTINGHAM – Rolstoeltennisster Marjolein Buis heeft de finale bereikt op de British Open in Nottingham. Op weg naar die finale versloeg ze haar landgenote en kersvers Wimbledonwinnares Aniek van Koot. Het was voor het eerst in ruim twee jaar dat de 31-jarige Beuningse weer een speelster uit de top-3 wist te verslaan.

“De laatste driekwart jaar heb ik het de top-3 keer op keer moeilijk weten te maken, maar vielen de beslissende punten net niet mijn kant op”, blikt Buis terug. “Tegen Aniek had ik zes matchpoints nodig, maar lukte het eindelijk wel. Natuurlijk ben ik ontzettend blij met dit resultaat. Zeker nadat mijn resultaten vorige week in Zwitserland wat tegenvielen. Dit is erg goed voor mijn zelfvertrouwen en ik scoor weer belangrijke punten voor de wereldranglijst. Ik versterk mijn plek in de top-4 en ben goed op weg in het kwalificatiejaar richting Tokio 2020.”

Finale

Voor Buis was het haar eerste Superseriesfinale sinds april 2017. De Super Series zijn het hoogste rolstoeltennisniveau onder de vier Grand Slams. In de eindstrijd in Nottingham moest Buis haar meerdere erkennen in een andere landgenote: Diede de Groot. De nummer 1 van de wereld won met 2-6, 6-4, 2-6. Door wisselende weersomstandigheden werd de finale indoor gespeeld. “Ook Diede heb ik het lastig gemaakt”, vertelt de Beuningse. “In de derde set kreeg ik kansen, maar moest ik bij servicegames drie keer inleveren. Erg jammer, maar ik heb er hard voor gevochten. Ik heb laten zien dat iedereen serieus rekening met mij moet houden.”

Kwartfinale dubbelspel

In het dubbelspel speelde Buis met landgenote Michaela Spaanstra. Ze bleken in de kwartfinale niet opgewassen tegen Dana Mathewson (Verenigde Staten) en de Zuid-Afrikaanse KG Montjane (2-6, 6-2, 2-6). “We begonnen niet goed aan de wedstrijd, maar herpakten ons in de tweede set. We hebben er bijna drie uur voor geknokt, maar waren uiteindelijk net de mindere.”

Buis speelt deze week de Belgian Open in Jambes en sluit daarmee een drukke periode van vier toernooien op rij af.

Reacties