VVD Tweede Kamerlid Veldman bezoekt Primera Beuningen

Foto:

Op uitnodiging van tabakswinkeliers Rik en Maya Osinga heeft Hayke Veldman, VVD-woordvoerder in de Tweede Kamer op het terrein van preventie en tabaksbeleid, dinsdag een bezoek gebracht aan de Primera tabaks- en gemakswinkel aan het Thorbeckeplein in Beuningen.

Reden voor het bezoek van Veldman zijn de voorgenomen maatregelen van staatssecretaris Blokhuis van VWS om het tabaksgebruik verder terug te dringen en het streven naar de rookvrije generatie. Het initiatief van NSO is gericht op alle tabakswoordvoerders in de Tweede Kamer om vooruitlopend op het debat over het Nationaal Preventieakkoord in september, in hun eigen woonplaats zelf te ervaren wat deze maatregelen betekenen voor de tabakswinkelier.

Tabaksproducten mogen binnenkort niet meer zichtbaar zijn in de winkel, tabaksreclame wordt verboden en de vergoedingen daarvoor komen te vervallen, sigaretten en shag krijgen uniforme verpakkingen en de accijns gaat volgend jaar zeer fors omhoog. Osinga: ‘Dit heeft voor mij en mijn collega tabaksondernemers aanzienlijke financiële gevolgen. Ik moet fors investeren en mijn omzet zal dalen. Een aantal tabakswinkeliers zal zijn deuren moeten sluiten.’

Met name in de grensstreken, met lagere prijzen in België en Duitsland, zal deze opeenstapeling van maatregelen hard aankomen. Dat heeft gevolgen voor de buurtfunctie van de tabaks- en gemakswinkels. In veel wijken en buurten vertegenwoordigt de tabakswinkelier een steeds grotere sociale functie door de toenemende verschraling van het winkel- en dienstenaanbod. Veel tabaks- en gemakswinkels hebben hierop ingespeeld en bieden producten en diensten die elders zijn verdwenen, zoals kleding reiniging, opladen van OV-kaarten, PostNL pakketpunt, pasfotoservice, kantoorartikelen, telecomaccessoires, bancaire dienstverlening, etc.

De NSO-tabakswinkeliers willen zich inspannen om een constructieve bijdrage te leveren aan het realiseren van een rookvrije generatie in 2040. Zij hebben een visie ontwikkeld die daar recht aan doet, maar tevens mogelijkheden biedt om die rookvrije generatie op een verantwoorde manier voor hun winkels te bereiken.

Jos Zuijdwijk, voorzitter van de NSO en ook aanwezig bij het bezoek van Veldman: ’Wij staan niet afwijzend tegenover de voorgestelde maatregelen, maar door de opeenstapeling heeft dit ernstige financiële gevolgen voor veel tabakswinkeliers. Een aantal wordt in hun voortbestaan bedreigd want het komt te snel en de regels zijn te ingewikkeld.’

De inzet van de tabaks- en gemakswinkels:

  • Geef de tabakswinkelier iets meer tijd om zijn winkel aan te passen aan de nieuwe regels en zijn bedrijfsvoering af te stemmen op de nieuwe situatie. Laat het uitstalverbod voor de tabakswinkels daarom later ingaan.
  • Maak de regels niet onnodig complex, voorkom administratieve lasten en zorg voor controleerbare bepalingen. Introduceer een gelijk uitstalverbod voor alle tabaks- en gemakswinkels en zie af van uitzonderingen.
  • Geef de ondernemer in de tabakswinkel de ruimte om te ondernemen en biedt hem een perspectief. Pas het uitstalverbod toe op sigaretten en rooktabak en laat sigaren, e-sigaretten en andere minder schadelijke alternatieven erbuiten.

Veldman heeft zich uitvoerig laten informeren over de gevolgen van de maatregelen voor de tabaksondernemer. Hayke Veldman: ‘Ik heb oog voor de positie van de ondernemer en doe mijn best dat ook in het tabaksdossier te laten doorklinken’. Het debat in de Tweede Kamer over het Nationaal Preventieakkoord staat op de agenda voor dinsdag 3 september.

Cookieinstellingen