WOII voertuigen van dichtbij bekijken

Foto: CC0

Liberation Task Force (LTF) bezoekt op vrijdag 20 september het dorp Beuningen met verschillende colonnes bijzondere legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is een herdenkingsrit in het kader 75 jaar Market Garden in september 2019. Op 14 september is het 75 jaar geleden dat operatie Market Garden plaatsvond en de bevrijding van Nederland begon.

Historische tanks, pantservoertuigen, vrachtwagens en jeeps rijden de route die de Britse troepen in 1944 aflegden. Ze rijden van Groesbeek naar Oosterhout. Ze komen daarbij door Beuningen. De voertuigen en hun bemanningsleden rijden tussen 11.00 en 13.00 uur op de Schoenaker en Van Heemstraweg in Beuningen. Vanaf 18.00 uur rijdt er weer een groep over de Schoenaker en Van Heemstraweg in Beuningen. Tussen 11.00 en 18.00 uur staan de historische voertuigen op het Asdonckterrein. Inwoners zijn van harte welkom om hier te komen kijken. De toegang hiervoor is gratis.

Terug naar vroeger

De herdenkingsrit Market Garden laat een representatief beeld zien van de voertuigen zoals die toen werden gebruikt. Ongeveer 150 bemanningsleden in 50 de voertuigen dragen de originele Britse uniforms, de wagens worden opgetuigd met origineel camouflagemateriaal en oude tenten. Ook Nederlandse vrijwilligers en voertuigeigenaren kunnen zich inschrijven bij LTF en deden dat dan ook.

Liberation Task Force

De herdenkingsrit wordt uitgevoerd door de Liberation Task Force (LTF). Dit is een vrijwilligersorganisatie die WOII herdenkingsritten uitvoert in onder andere Nederland en Normandië. De vrijwilligers bestaan uit actief dienende militairen, gepensioneerde militairen, politie mensen (gepensioneerd en dienend), mensen die een burgerbaan hebben, familie van Market Garden veteranen etc. De organisatie is al vier jaar bezig met het plannen van deze herdenkingsrit.

Vrijheid

In 2019/2020 staan we stil bij 75 jaar vrijheid. Hoe kregen we onze vrijheid terug? Hoe gaat dat nu? Het is goed om hierbij stil te staan. Dat doen we ook in onze gemeente met allerlei activiteiten in 2019/2020. Het Bevrijdingscomité Beuningen organiseert dit samen met inwoners.

Het doel is om verhalen over de oorlog, bevrijding, vrijheid en vrede door te vertellen.

Reacties