Excursie Ewijkse Plaat

Foto: Het Dijkmagazijn

In dit ogenschijnlijk rustige natuurgebied volgen de ontwikkelingen elkaar op. Samen met de gids gaan de wandelaars op zoek naar sporen.

De Ewijkse Plaat is twintig jaar geleden als laboratorium gebruikt voor de ontwikkeling van ‘nieuwe natuur’. Paarden en runderen lopen er al die jaren vrij rond. Ze grazen aan het gras en aan de bomen. Hierdoor is een afwisselend landschap ontstaan van dichte bosjes, ruigtes en graslandjes. Verschillende planten, insecten en vogels vinden daar hun favoriete plekjes.

De plaat is een zandbak waar de Waal jaarlijks vele kuub zand neerlegt. De ophoging en de dichte bossen hinderen het hoge water in haar stroming. Daarom zijn brede stoken bos gekapt en er zijn geulen gemaakt. Tijdens de excursie is te zien hoe dat is gedaan en hoe de natuur daar weer op reageert. Als er tijd is loopt de gids ook nog over Landgoed Doddendaal, zodat goed de verschillen zijn te zien tussen een bos in de uiterwaarden en een bos achter de dijk.

Meer informatie en aanmelden

Excursie Ewijkse Plaat. Zondag 6 oktober van 10.30 tot 12.00 uur. Startpunt: Op de dijk onder de brug, Ewijk. Deelname €3,50 per volwassenen, €2,50 per kind. Trek stevige schoenen aan. Aanmelden moet via www.dijkmagazijnbeuningen.nl.

Cookieinstellingen