Koninklijke Onderscheiding voor Ton Janssen uit Weurt

Foto: BNG

Aan de heer A.F.H. Janssen (Ton) uit Weurt werd gisteren een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit als teken van grote waardering en erkenning voor zijn langdurige verdiensten voor de samenleving. Zondag 11 november, ontving hij van locoburgemeester Piet de Klein, de onderscheiding tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats in De Waagh, Grote Markt 26 in Nijmegen.

Nimweegse Carnavals Vereniging ’t Swerte Schap is een carnavalsvereniging in de gemeente Nijmegen en bestaat in 2019 57 jaar. De heer Janssen viert binnen deze vereniging op 11 november 2019 zijn 44-jarig jubileum als senator. Dit is binnen de carnaval een kroonjaar (je kunt het delen door 11). Ook is dit de opening van het nieuwe carnavalsseizoen. Hij is hiermee de langstzittende senator binnen de carnavalsvereniging.

1975 – nu: Senator Nimweegse Carnavals Vereniging (CV) ’t Swerte Schaop

De heer Janssen is sinds 1971 lid van Carnavalsvereniging ’t Swerte Schaop en sinds 1975 senator. Als senator is hij een klankbord voor het bestuur. Hij is van grote waarde voor het bedenken en uitvoeren van gezamenlijke activiteiten. Een senator brengt de identiteit van de vereniging uit naar anderen carnavalsverenigingen in Knotsenburg (dit is de naam van de carnavalsgemeenschap in de gemeente Nijmegen). Hij kent veel mensen binnen Knotsenburg en is hier een verbindende factor. Hierdoor weten carnavalsverenigingen binnen Knotsenburg elkaar makkelijk vinden.

Activiteiten:

 • Al veel jaren is de heer Janssen samen met de andere leden van ’t Swerte Schaop actief met het organiseren van seniorenavonden in verzorgingstehuizen.
 • Hij verzorgt optredens tijdens alle verschillende avonden.
 • Hij schrijft en componeert echte Nijmeegse smartlappen.
 • Hij treedt al meer dan 10 jaar op als Tonprater in Knotsenburg. Hiermee heeft hij al verschillende lachsalvo’s uitgelokt en verschillende prijzen gewonnen.
 • Hij is actief bij het jaarlijks Knotsenburgse Schlagersongfestival (liedjes schrijft hij zelf en hij heeft meerdere malen prijzen gewonnen).
 • Als lid van zangroep ‘De Rammers’ heeft hij jaren optredens verzorgt in verzorgingstehuizen.
 • Hij doet mee aan de jaarlijkse activiteiten van onder andere het Sint&Piet gilde, het ophalen van oud papier of het bouwen van tenten. Dit om geld in te zamelen voor de carnavalsvereniging. Hiermee gaan verschillende seniorenavonden en middagen georganiseerd worden.
 • Hij neemt actief deel aan verschillende commissies binnen de carnavalsvereniging en is bij de Senaatsvergaderingen aanwezig.
 • In 2006 was hij Prins Carnaval Knotsenburg 2006.

2007 – 2015: President van de Nimweegse Carnavals Vereniging ’t Swerte Schaop

Hij was naast senator ook president van CV ’t Swerte Schaop. In deze rol is hij bij ceremoniële activiteiten de hoogste vertegenwoordiger van de carnavalsvereniging.

Activiteiten:

 • Als senator sprak hij meerdere lokale en landelijke bekenden toe bij de jaarlijkse verkiezingen van ’t Grootste Swerte Schaop (het eerbetoon van de vereniging wegens ongelukkige publiciteit). Hij speelde een belangrijke rol in de uitverkiezing van ’t Grootste Swerte Schaop.
 • Hij was verantwoordelijk voor de presentatie van verschillende avonden georganiseerd door ’t Swerte Schap, zoals de galazitting, ouderenmiddag, sociale avonden in verschillende verzorgingshuizen.
 • Als president was hij verantwoordelijk voor het aansturen en coachen van de Raad van Elf.

2008 – nu: Dirigent Smartlappenkoor De Kleppers

De heer Janssen is dirigent van het Smartlappenkoor De Kleppers. Het repertoire bestaat uit smartlappen en levensliedjes. Wanneer in augustus 2008 een paar mensen het idee hebben een smartlappenkoor op te richten, heeft nooit iemand kunnen denken dat er in no-time een koor van 70 enthousiaste zangers en zangeressen met veel liefde en plezier hun hobby beoefenen. Smartlappenkoor De Kleppers in Nijmegen is geboren. Of het nu een braderie is, een carnavalsavond, song- of schlagerfestival of verzorgingstehuis, Smartlappenkoor De Kleppers uit Nijmegen staat garant voor veel zangplezier en werkt zo aanstekelijk dat het publiek al snel uit volle borst meezingt.

Activiteiten:

 • Hij is medeverantwoordelijk voor het repertoire.
 • Het koor treedt regelmatig gratis op bij seniorenmiddagen. De heer Janssen praat deze middagen aan elkaar.
 • Hij is algemeen bestuurslid.
 • Hij is de verbindende factor binnen het koor en maakt de koorleden enthousiast.
 • Buiten het ‘normale’ koorwerk’ zet hij zich in bij bijvoorbeeld het organiseren en uitvoeren van een stadswandeling door de stad Nijmegen voor de koorleden.

2004 – 2015: Sinterklaas peuterspeelzaal De Gruthut in Weurt

De heer Janssen heeft Sinterklaas gespeeld bij peuterspeelzaal De Gruthut in Weurt.

Reacties