Jeugdlintje voor Beuningse jongeren die zich inzetten voor de samenleving

Foto: BNG

Burgemeester Daphne Bergman verrast vier Beuningse Buitengewone helden met een jeugdlintje. Dit gebeurde op woensdag 20 november tijdens de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. De jongeren krijgen een lintje omdat ze iets bijzonders doen voor iemand in de omgeving of voor de samenleving. Ze zijn een voorbeeld voor andere jongeren. Dit is het eerste jaar dat in Beuningen het jeugdlintje wordt uitgereikt.

De jongeren die een lintje krijgen zijn:

  • Bastiaan van den Brink uit Beuningen (geboortedatum 21 januari 2013)
  • Fleur Plönes uit Beuningen (geboortedatum 19 oktober 2005)
  • Cedric Schiks uit Beuningen (geboortedatum 1 december 2003)
  • Pim van Wijk uit Beuningen (geboortedatum 18 april 2001)

De uitreiking vond plaats om 16.30 uur in de raadzaal van de gemeente Beuningen.

Bastiaan van den Brink:

Op vrijdag 18 oktober reageert iemand op social media op het bericht over het jeugdlintje: “Jammer… er loopt altijd een jong meneertje rond de Are, Bunder met zijn moeder. Vuilniszak bij en dan maakt hij met zijn knijperzak de struiken en straat schoon. Naam en adres zijn helaas onbekend”.

Op Facebook start een zoektocht. Er wordt een naam genoemd. Dan gaat het balletje rollen. Het gaat hier om een 6-jarig jongetje (Bastiaan) die al een tijd vuil op straat opruimt. Tijdens het wandelen pakt hij een knijper vuil en stopt deze in de vuilniszak (die zijn moeder mee draagt). Bastiaan is zich er bewust van dat de natuur schoon moet blijven. Hij heeft er ook plezier in. Thuis wordt het afval weer gescheiden. Met zijn moeder bespreekt hij wat het raarste is dat zij vonden die dag, wat opviel of waar het meeste vuil lag. Zij lopen elke week een ronde van ongeveer 5 kilometer. Ze verbazen zich er steeds over hoe snel er op dezelfde route weer vuil komt te liggen.

Zwerfafval is bij veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat – bewust of onbewust – is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort op straat of in de natuur. Bastiaan is zich al op jonge leeftijd bewust dat je met kleine dingen al in actie kunt komen tegen zwerfafval. Elke week loopt hij samen met zijn moeder een ronde van ongeveer 5 kilometer. Hij ruimt dan het zwerfafval op.

Fleur Plönes en Cedric Schiks:

Fleur en Cedric zijn beide als vrijwilliger actief binnen Stichting Perspectief. Stichting Perspectief kan niet bestaan zonder vrijwilligers. Zij zijn de oren en ogen van de samenleving en ondersteunen bij verschillende activiteiten. Jeugd Activiteiten Centrum Hotspot (de nieuwe naam voor het centrum dat eerst Waasdaa was tot maart 2017) aan het Rijstveld in Beuningen valt onder Stichting Perspectief. Dit centrum is er voor alle jeugd tot en met 16 jaar. Jongeren kunnen hier komen chillen en meedoen aan allerlei activiteiten. Daarnaast kunnen jongeren ook zelf leuke ideeën inbrengen.

Cedric Schiks

Cedric is al jaren actief bij het Jeugd Activiteiten Centrum Hotspot. Hij is binnengekomen als deelnemer aan de activiteiten. Uiteindelijk kreeg hij de rol van DJ bij het voormalige Waasdaa (nu dus Jeugd Activiteiten Centrum Hotspot). Dit heeft hij ook doorgezet bij Hotspot. Cedric had ook een actieve rol bij de verhuizing in 2017 om het nieuwe pand te maken tot wat het nu is. Cedric is erg actief bij het organiseren en bedenken van activiteiten. Cedric geeft aan dat als hij 18 jaar is hij graag bestuurslid wil worden.

Fleur Plönes

Fleur is al ruim twee jaar actief bij de tienerinloop van het Jeugd Activiteiten Centrum Hotspot. Zij is elke vrijdagavond aanwezig. Ze bedenkt samen met anderen ideeën zodat het team Hotspot een aantrekkelijk aanbod van activiteiten kan maken. Fleur helpt mee met de voorbereidingen en steunt de jongerenwerkers tijdens de uitvoering van de activiteiten.

Pim van Wijk:

Pim is lid van voetbalvereniging Beuningse Boys. Hier voetbalt hij zelf. Daarnaast is hij sinds 2 jaar actief als jeugdtrainer binnen de voetbalvereniging. Hij is bij de jeugd actief als hoofdtrainer (JO- 12) en als assistent-trainer bij JO-13. Vaak valt hij in bij de JO-15. Op de woensdagmiddag is hij ook aanwezig bij de extra training voor teams onder de 8 , 9, 10 en 11 jaar.

Pim is bij wijze van spreken dag en nacht te vinden op de voetbalvelden. Er wordt wel eens tegen hem gezegd dat hij beter zijn bed op het voetbalveld kan neerzetten. Dit omdat hij altijd op het voetbalveld aanwezig is. Hij leeft echt voor de club. Kinderen en ouders van de teams die hij traint dragen hem op handen.

De insteek van Pim is dan ook om niet altijd voor de winst te gaan maar juist om beter te worden op een leuke en plezierige manier. Elke training probeert hij tot een feestje te maken. Hij heeft veel geduld en is erg gemotiveerd. Hij bezit nu al het talent dat hij precies weet hoe hij moet communiceren met de doelgroep die hij nu traint.

Hij ontving laatst de award voor aanstormend talent als jeugdtrainer.

Reacties