Beunings bedrijf wint challenge Ministerie VWS

Foto:

Zaterdag 7 december was het Nationale Vrijwilligersdag. Om sportverenigingen te helpen schreef het Ministerie van VWS een prijsvraag uit. Het doel? Clubs helpen om vrijwilligerswerk makkelijker aan de man te brengen. App ontwikkelaar weMaron uit Beuningen heeft afgelopen maandag deze challenge gewonnen met de chatbot ‘Hallo Vriend’.

Vrijwilligerswerk is sterk veranderd

De sportsector is voor een groot deel afhankelijk van mensen die zich op vrijwillige basis inzetten voor de sportclub. Hoewel het percentage mensen dat zich inzet als vrijwilliger bij een sportclub al meerdere jaren stabiel is, vinden sportclubs het toch steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden. Voor de clubs is het met name moeilijk en tijdrovend om vrijwilligerstaken duidelijk zichtbaar, aantrekkelijk en up-to-date te presenteren aan hun leden.

Kennisportaal

Stel je nu eens voor dat je van al je leden weet wie er handig is met klusjes, graag met jeugd wil werken of wie er een gekwalificeerde scheidsrechter is. Als je dan een scheidsrechter zoekt voor zaterdag of een klusser om een kraan in de kleedkamer te repareren weet je precies wie je een bericht kunt sturen. Voor een mens is dat heel veel werk, maar voor de geautomatiseerde ‘Hallo Vriend’ chatbot van weMaron is dat heel eenvoudig.

Ronny Hendrikx, directeur van weMaron: “In een kennisportaal verzamelen we de interesses van vrijwilligers en kunnen we zo de juiste mensen koppelen aan de taken die ze leuk vinden.”

Ministerie VWS valt voor broertje van Bob de Bot

Het Ministerie VWS is heel blij met het eenvoudige concept van Hallo Vriend. Ronny: “Wat enorm helpt, is dat dezelfde techniek al werkt om burgers uit te nodigen voor leuke activiteiten in de buurt. Dat doet onze chatbot ‘Bob de Bot’ nu al een jaar met veel succes in de regio. Het doel is anders, maar het principe is hetzelfde.”

Niks installeren, gewoon meedoen

Omdat Hallo Vriend gebaseerd is op een sms-berichtenservice, hoeven gebruikers straks niks te installeren of bij te houden om op de hoogte te blijven van de vrijwilligerstaken. Ronny: “Hallo Vriend gaat straks vragen of je af en toe een klusje kunt doen. Pas als je ‘ja’ zegt gaat hij vragen om een lampje te vervangen of netten voor het doel te installeren.” Dat werkt een stuk beter dan het plaatsen van een bericht op de website of een artikeltje in het clubblad. Mensen zeggen nu eenmaal makkelijker ‘ja’ tegen een concrete vraag.

Ontwikkelteam

Voor de ontwikkeling van Hallo Vriend werken de app-bouwers van weMaron samen met het Ministerie VWS en RvN@, het innovatieplatform van de Rabobank en de 7 gemeenten uit het Rijk van Nijmegen. Er is nog ruimte voor maximaal 3 sportverenigingen om – gratis – aan dit project deel te nemen. Stuur voor meer informatie een mailtje naar [email protected] of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen door de Facebook-pagina van weMaron te volgen.

Cookieinstellingen