Gemeente Beuningen sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

Foto: Jeroen van der Meyde

Wethouder Pim van Teffelen heeft zijn handtekening gezet onder Eén tegen eenzaamheid. Dit is een landelijk actieprogramma van het ministerie van VWS.

Doel van dit programma is de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken. Een doel dat de gemeente Beuningen van harte ondersteunt. Op 15 januari kwamen in Den Haag 450 vertegenwoordigers van gemeenten en deelnemers aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid samen in de Ridderzaal om inspiratie op te doen voor de aanpak van eenzaamheid.

Iedereen meedoen

Wethouder Van Teffelen: “Iedereen kan zich eenzaam voelen. Jong én oud. En het aantal mensen dat eenzaam is groeit nog steeds. Dat tij moeten we keren. Iedereen die dat wil moet een eigen plek in onze maatschappij kunnen krijgen. We willen dat iedereen mee kan doen in de gemeente Beuningen. Meedoen zorgt ervoor dat je sociale contacten hebt en dat je betrokken blijft. Je voelt je nuttig en zit daardoor beter in je vel.”

Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In Beuningen voelen 40% van de inwoners mensen zich eenzaam, blijkt uit cijfers van het RIVM. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Gezamenlijk de trend doorbreken

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Intussen doen 126 gemeenten en 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Minister Hugo de Jonge: “Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is nu aan ieder van ons om door te pakken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.”

Kijk wat jij kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl.

Reacties