Koninklijke onderscheiding voor Gerda Jansen-Rutten

Foto: Jos Courbois

Als teken van grote waardering en erkenning voor haar langdurige verdiensten voor de samenleving, ontving Gerda Jansen-Rutten, uit handen van burgemeester Daphne Bergman, de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde op zaterdag 18 januari in het Dorpshuis De Lèghe Polder in Beuningen.

De uitreiking was tijdens de viering van het 75-jarig jubileum van het Rode Kruis Beuningen.

Verdiensten in de betaalde baan: 

2007 – nu: Helpende op locatie “De Hulsen” Iris Zorg in Nijmegen (Zorggroep Maas & Waal) Mevrouw Jansen-Rutten werkt als helpende bij Zorggroep Maas & Waal op locatie De Hulsen. Dit is een verpleegunit waar een thuis wordt gecreëerd voor circa 25 dak- en thuisloze mensen. Deze kampen niet alleen met verwaarlozing, huisuitzetting, psychiatrische problemen en/of verslavingsproblematiek, maar ook met (ernstige) lichamelijke problemen en ziekten. Zij ondersteunt individuele cliënten bij de ADL-handelingen (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen). Daarnaast verzorgt zij basisverzorgende handelingen. Zij biedt assistentie bij het zorg dragen voor de uitvoerende werkzaamheden rondom verzorgende, begeleidende en huishoudelijke werkzaamheden. Zo komt ze regelmatig in haar vrije tijd terug voor vragen van bewoners, denkt mee en is flexibel in het draaien van diensten, ook op andere locaties. Zij doet haar werk bij de zorggroep met passie.

Verdiensten als vrijwilliger:

Mevrouw Jansen-Rutten zet zich vanaf 1990 tot nu toe actief in op verschillende maatschappelijke terreinen. Zij is als vrijwilliger actief (geweest) bij: het Jeugd Vakantiewerk Winssen, de Rode Kruis afdeling Beuningen, Vogelvereniging Fauna en Zorggroep Maas & Waal. 

1990 – 2016: Vrijwilliger Jeugd Vakantiewerk Winssen Mevrouw Jansen-Rutten hielp meer dan 25 jaar als EHBO-ondersteuner bij het Jeugd Vakantiewerk Winssen. Zij stond altijd klaar voor de kinderen en de vrijwilligers. Daarnaast was zij verantwoordelijk voor de keuken en zorgde zij dat de deelnemende kinderen op tijd iets te snoepen en te drinken kregen. Voor de andere vrijwilligers zorgde zij altijd voor de lunch. 

1991 – nu: Vice-voorzitter, coördinator hulpverlening Nederlands Rode Kruis afdeling Beuningen Mevrouw Jansen-Rutten start als leerling bij de colonne van het Nederlands Rode Kruis afdeling Beuningen. Door inzet en het volgen van cursussen heeft zij zich opgewerkt tot een kundig vrijwilliger met leidinggevend vermogen en een betrokken sociaal gevoel.

 • Zij is de oprichtster van de jeugdafdeling van het Rode Kruis. Als coördinator heeft zij hieraan een positieve draai gegeven. Van die groep zijn er nu nog steeds vrijwilligers actief binnen het Rode Kruis.
 • Zij heeft geholpen bij vakantieprojecten waarbij gasten logeerden in een Rode Kruis vakantiehuis of op de Henri Dunant boot.
 • Zij gaat met mindervalide mensen en/of met mensen die in een rolstoel zitten winkelen. Dit is steeds een feest voor hen.
 • Elk jaar vindt er een huis-aan-huis collecte plaats van het Rode Kruis. Zij is samen met nog een vrijwilliger verantwoordelijk voor de complete organisatie. 
 • Bij evenementen is zij als hulpverlener verantwoordelijk voor de organisatie en het verdelen van de taken. 
 • Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse prikt zij blaren bij de wandelaars. Dit gebeurt in het Rode Kruis gebouw in Beuningen. 

1995 – nu: Medische verzorging bij activiteiten Brandweer + Vierdaagse Nijmegen Mevrouw Jansen-Rutten zet zich in voor de medische verzorging/hulpverlening bij activiteiten van de brandweerpost Beuningen. 

 • De brandweer organiseert elk jaar evenementen en bijeenkomsten voor hun eigen post en voor de afdeling van de jeugdbrandweer. Het gaat hier onder andere om hulp bij open dagen, uitgebreide oefeningen, wedstrijden en dorpsfeesten. 
 • Sinds 1994 zijn er verschillende brandweermensen uit het hele land die meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Zij overnachten op de Beuningse brandweerkazerne. Mevrouw Jansen-Rutten is verantwoordelijk voor de verzorging van hen. Het gaat hier om ongeveer 30 wandelaars die in de brandweerkazerne overnachten en ongeveer 60 wandelaars die van de dagelijkse verzorging van brandweer Beuningen gebruik maken op verschillende standplaatsen langs de route van de Nijmeegse Vierdaagse. 

2004 – nu: Bestuurslid Vogelvereniging Fauna Mevrouw Jansen-Rutten is in 1996 lid geworden van Vogelvereniging Fauna in Beuningen. Zij probeert altijd op allerlei manieren haar steentje bij te dragen. 

 • Elk jaar helpt zij mee met de organisatie van de vogelshow. Zeven dagen lang helpt zij van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat mee om alles geregeld te krijgen. Het opbouwen van stellingen, het voordragen bij keuringen, het aankleden van de zaal, het zorgen voor de benodigde planten en bloemen. 
 • Vooraf aan de vogelshow gaat zij winkeliers af om advertenties op te halen voor de catalogus. Hierdoor wordt het mogelijk om de tentoonstelling te organiseren. 
 • Op de dagen dat de vogelshow voor het publiek open is komt de zorgzame kant van haar naar boven. Wanneer er bezoekers met een beperking komen is zij de eerste die opstaat om te gaan helpen. 
 • In 2005 treedt mevrouw Jansen-Rutten toe tot het bestuur Algemene Zaken. In die bestuursfunctie nam zij de coördinatie op zich voor het ophalen van het oud papier. Vogelvereniging Fauna haalt al meer dan 50 jaar het oud papier op in de gemeente Beuningen. 
 • In 2012 neemt zij het penningmeesterschap op zich. De financiële administratie is altijd op orde. De jaarlijkse kascontrole is altijd maar een formaliteit. 

2008 – nu: Vrijwilliger Zorggroep Maas & Waal: zwemgroep mensen met een beperking Mevrouw Jansen-Rutten begeleidt een zwemgroep van mensen met een beperking. Zij begeleidt de deelnemers van de zwemgroep zowel in de kleedkamer (uit- en aankleden, douchen en afdrogen) als in het zwembad (begeleiden met lopen, zwemmen en oefenen in het water). 

Reacties